Monday, July 11, 2011

Masa, jangan pergi dulu...

Ewah ewah sungguh dramatik tajuk itu.

Merayulah macam mana pun tak dapat bro. Lu nanges ke, lu jaga KL ke, lu ada tatu dragon mulut keluar api, dan dalam api tu ada imej ayam kena panggang ke, tak dapat der. Terpengaruh dengan cerita KL Hamster. Biasalah remaja zaman sekarang. Eh eh...

Seperti biasa (kalau biasalah, kalau tak biasa, ganti dengan tak biasa), mari kita tengok motif tajuk yang tersebut di atas. Ramai orang yang menyesal, dan membuang masa dengan terpuruk dalam penyesalan untuk apa yang mereka alami di masa lepas. Saya pun sama. Saya pernah buat perkara yang bongok, bengong, yang kalau orang tengok apa yang saya buat macam kita tengok heroin yang terlebih berani dalam cerita seram masuk tempat gelap walaupun dah tau tempat tu ada hantu, sedang kita terjerit-jerit, menarik-narik rambut di luar kaca tv berusaha nak bagitau heroin tu tentang bahaya yang menunggu. Ala Kasssemmmm.......

Mari kita tengok frasa ini, "perkara....dah....lepas".

Soalan: Anda ada superpower untuk memutar kembali masa? Atau anda ada bela doraemon? Kalau anda ada saka, itu tak boleh diterima sebab umum sedia maklum saka tiada power untuk memutar kembali masa. Muka saya begitu serius ketika menulis ayat ni.

Tak ada bukan? Apa yang anda boleh buat? Pertama, nanges. Kedua, teruskan menanges. Ketiga, memupuk personaliti emo. Keempat, memaksa diri jadi gila. Kelima, mencari apa yang anda pelajari sebenarnya.

Mari lagi, kita lihat perkara kelima. Tak ada signifikan pun saya pilih angka lima, cuma dah abis idea nak tulis benda yang lawak lagi bermakna. Ke-tidak-signifikannya bagaikan brownie points yang diberi oleh selebriti kepada peminat yang berjaya mencetuskan respon yang paling bijak terhadap isu yang dicetuskan oleh selebriti. Eh eh macam ayat whose line is it anyway pulak.

Ok ok, apa yang saya pelajari? Saya belajar yang setiap orang yang kita temui dalam hidup kita menyumbang kepada cerita perjalanan diri kita sendiri. Of course la kan. Itu memang common sense la kan? Tapi common sense is not so common sebenarnya tambahan pulak kalau kita dalam keadaan tertekan. Kita lebih cenderung untuk menyalahkan takdir, atau apa jugak elemen yang boleh dipersalahkan, termasuklah capal putus yang tersadai di tepi jalan yang tak tau pun dia wujud. Nak salahkan diri sendiri pun boleh jugak, tapi agak klise. Cuma yang saya nak tekankan ialah, apekebenda nilai yang kita belajar.

Bersambung....



Saya share sebab silhouette dia masa intro agak cool. Lagu dia pun best.