Thursday, March 10, 2011

Biar saya terangkan.

Dalam entri sebelum ni, saya ada link satu video yang agak awesome. Secara jujurnya, ada satu perasaan bahagia tiap kali saya tonton video tu. Saya tak sekadar tonton, tapi saya cuba perhati keunikan setiap senario yang dipaparkan. Oleh itu, meh duduk dekat sikit, atok nak terangkan apa yang best dalam setiap senario yang dikongsi. Kahkahkah.

Mumbai, India- Sungguh raw. This is India. Bukan rumah banglo 3-8 tingkat macam dalam filem. Dengan berhabuknya, dengan padatnya bangunan dan penghuninya. Variasi, rencah kehidupan. Rencah dan rempah juga berlambak di India. Tengok orang yang tengah kacau sesuatu di skrin sebelah kanan.

Pharo, Bhutan- Pemandangan berhampiran cerun, curam sentiasa indah dan awesome.

Giant's Causeway, Northern Island- Struktur batu sangat awesome! Macam mana alam decide nak tarah batu bentuk tu? Kalau ikut wiki, ianya disebabkan letusan gunung berapi. Sila wiki sendiri untuk maklumat lanjut :P .

Stone Town, Zanzibar- tengok surface jalan. Cantikkan? Bangunan pun comel-comel.

Lancelin, Australia- Padang pasir. Kecantikan yang mengerikan.

Lisse, The Netherlands- Tulips. Enough said. Kebanyakan cerita hindustan mesti ada tulips. Mak saya pun gila tulips.

Christmas Island, Australia- penghijrahan ketam merah dari sarang ke laut semata-mata untuk bertelur. Masa penghijrahan, beribu-ribu ketam akan keluar, cover habis jalanraya. Seingat saya, Majalah 3 pernah buat liputan pasal fenomena ni dulu. Dulu-dulu duluuuuuu.

Kuwait City, Kuwait- Anjing yang macam nak menari sama tu yang menarik perhatian saya.

Teotihuacan, Mexico- Struktur yang besar tu lah. Peninggalan tamadun Mayan.

Seljalandsfoss, Iceland- Air terjun.

Lepas tu, the buildup of the song sampai ke salah satu kemuncaknya. Pandai dia tunjuk orang lari untuk berhimpun serentak dengan kemasukan irama yang lebih rancak, dan muzik yang rich.

Madrid, Spain- Cari lelaki yang berbaju biru dan berjambang. Dia menari macam .."woh woh woh dunia bergegar, tak dapat kawal tarian!"

Antserananana, Madagascar- Perhati telatah setiap budak. Sesetengah nya macam berlari setempat je pun, tapi kegembiraan yang terpancar tu sangat sangat sangat ikhlas. :*)

Brisbane, Australia- tengok lelaki yang berbadan agak 'sedap' sikit berbaju biru. Sebelah kanan. Dia menari macam, "I am gonna do my thang. I don't care what the world will think about me!"

Dublin, Ireland- Lelaki berseluar khakis, berambut blonde. Berjaket gelap, berskaf hijau. Berada di dalam dunia sendiri. Sebelah kanan.

Buenos Aires, Argentina- Lelaki di tengah-tengah, pakai jersi Argentina. Dia nampak happy sangat.

Chakachino, Zambia- Telatah budak-budak dengan pondok berbumbung rumput. Bertuah betul kita di Malaysia ni.

Istanbul, Turkey- Telatah penari-penari yang agak berusia dan nampak macam serba-salah nak ikut Si Matt agak lucu. Masing-masing tengok orang sebelah, terlompat-lompat.

Wainivilase, Fiji-Telatah budak-budak never fails to amuse.

London, England- Lelaki bertopi 'polis' berseluar pendek hitam. >_> <_<>_>

Alhambra, California- Saya suka suasana tu sebab nampak sangat inteletual.

Tel Aviv, Israel- Religious, War issues aside. Bangunan warna-warni di belakang.

East Jerusalem, West Bank- Religious, War issues aside. Tengok susun atur bangunan ala-ala Itali. Bangunan bentuk segiempat sama, jalan sempit-sempit. Menarik.

Paris, France- Pastilah Eiffel Tower dan mamat berambut rasta, ber t-shirt putih . Di tengah tengah.

Montreal, Quebec- Payung. Macam dalam muzikal. Raindrops keep falling on my head...~

Nellis Airspace, Nevada- Semua. Nak kongsi sikit. Diorang cipta suasana tersebut yang dipanggil situasi microgravity. Kapal terbang tu akan terbang ke altitud tertentu dan akan menjunam pada sudut tertentu. Ok, kapal terbang tu akan 'jatuh' pada kelajuan yang amat tinggi. TAPI penumpang pesawat tu tak jatuh pada kelajuan yang sama. Macam bila naik roller coaster, bila wagon tu meluncur turun, kita terasa seperti tak terikut. Seolah-olah ditarik kebawah. Hmmmm tak tahu lah sampai ke tak. Tapi boleh search pasal microgravity untuk maklumat lanjut :) .

Los Angeles, California- Theme park dekat belakang dengan lelaki berkerusi roda sebelah kanan skrin.

Sau Paulo, Brazil- Tugu-tugu dekat belakang dengan 'headbangers' depan obor haha.

Seattle, Washington- Struktur merah belakang tu. Takde idea langsung untuk apa.

Hoh, habis jugak akhirnya. Apa yang saya tulis adalah elemen yang menarik sebahagian besar perhatian saya setiap kali saya tonton video ni. Elemen apa? Elemen kemanusiaan. Pernah dengar "There is only 1 race. The human race"? Ataupun firman Allah yang antara lain membawa maksud, tujuan dijadikan pelbagai kaum di muka bumi ini adalah untuk saling kenal mengenali/ faham memahami?

Untuk memudahkan pembaca supaya tak tercari-cari video tersebut, saya link balik. Serius, kadang-kadang rasa terharu sangat bila ada manusia yang memandang manusia lain tanpa sebarang prejudis.

No comments:

Post a Comment