Tuesday, January 4, 2011

Kuning @ Yellow

Saya tak pandai menulis blog dalam Bahasa Melayu sebenarnya. Dah lama sangat tinggal penulisan Bahasa Melayu. Oleh sebab itu, antara langkah-langkah awal nak kembalikan keberaliran idea semasa menulis dalam Bahasa Melayu, saya terjemahkan salah satu lagu faveret saya dari Main Sejuk (Coldplay) yang bertajuk Kuning @ Yellow. Enjoy!


Look at the stars
Lihatlah bintang-bintang itu
Look how they shine for you
Lihat bagaimana mereka bersinar untukmu
And everything you do
dan setiap apa yang kamu lakukan (kehkehkeh dah ada bunyi ayat agama pulak)
Y
eah, they were all yellow
Yeah mereka semua kekuningan

I came along
Aku muncul@tiba
I wrote a song for you
Aku tulis lagu untukmu
And all the things you do
dan setiap apa yang kau lakukan
And it was called 'Yellow'
dan ianya dipanggil Kuning@Kekuningan (anda pilih sendiri)

So then I took my time
Lalu aku pun mengambil masa yang ku perlukan
Oh what a thing to've done
Oh perkara yang telah ku lakukan
And it was all yellow
Dan ianya kuning@kekuningan

Your skin, oh yeah, your skin and bones
Kulitmu, oh yeah, kulit mu dan tulang belulang@rangka mu
Turn into something beautiful
Menjelma kepada sesuatu yang cantik@indah
D'you know? You know I love you so
Tahukah kamu? Tahukah kamu aku amat menyintai mu
You know I love you so
Kamu tahu aku amat menyintai mu

I swam across
Aku berenang ke seberang
I jumped across for you
Aku lompat ke seberang kerna mu
Oh what a thing to do
Oh apakah perkara yang telah ku lakukan
'Cause you were all yellow
Kerna kamu kekuningan

I drew a line
Aku lukis satu garisan
I drew a line for you
Aku lukis satu garisan untukmu
Oh what a thing to do
Oh perkara yang telah ku lakukan
And it was all yellow
dan semuanya kuning@kekuningan

Ulang perenggan 4

It's true
Ianya benar
Look how they shine for you Look how they shine for you
Lihat bagaimana mereka bersinar untuk mu
Look how they shine for
Lihat bagaimana mereka bersinar untuk

Look how they shine for you Look how they shine for you
Lihat bagaimana mereka bersinar untuk mu
Look how they shine
Lihat bagaimana mereka bersinar

Look at the stars
Lihatlah bintang-bintang itu
Look how they shine for you
Lihatlah bagaimana mereka bersinar
And all the things that you do
Dan semua perkara yang kamu lakukan...

Olrait, saya try terjemah ikut konteks ayat. Kalau tak kena, sila bagitau. Oh yeah, kuning tu refer pada kaler bintang kot. Chow, kita maghrib dulu!



http://www.youtube.com/watch?v=i-n75KVcGsw

No comments:

Post a Comment