Monday, July 11, 2011

Masa, jangan pergi dulu...

Ewah ewah sungguh dramatik tajuk itu.

Merayulah macam mana pun tak dapat bro. Lu nanges ke, lu jaga KL ke, lu ada tatu dragon mulut keluar api, dan dalam api tu ada imej ayam kena panggang ke, tak dapat der. Terpengaruh dengan cerita KL Hamster. Biasalah remaja zaman sekarang. Eh eh...

Seperti biasa (kalau biasalah, kalau tak biasa, ganti dengan tak biasa), mari kita tengok motif tajuk yang tersebut di atas. Ramai orang yang menyesal, dan membuang masa dengan terpuruk dalam penyesalan untuk apa yang mereka alami di masa lepas. Saya pun sama. Saya pernah buat perkara yang bongok, bengong, yang kalau orang tengok apa yang saya buat macam kita tengok heroin yang terlebih berani dalam cerita seram masuk tempat gelap walaupun dah tau tempat tu ada hantu, sedang kita terjerit-jerit, menarik-narik rambut di luar kaca tv berusaha nak bagitau heroin tu tentang bahaya yang menunggu. Ala Kasssemmmm.......

Mari kita tengok frasa ini, "perkara....dah....lepas".

Soalan: Anda ada superpower untuk memutar kembali masa? Atau anda ada bela doraemon? Kalau anda ada saka, itu tak boleh diterima sebab umum sedia maklum saka tiada power untuk memutar kembali masa. Muka saya begitu serius ketika menulis ayat ni.

Tak ada bukan? Apa yang anda boleh buat? Pertama, nanges. Kedua, teruskan menanges. Ketiga, memupuk personaliti emo. Keempat, memaksa diri jadi gila. Kelima, mencari apa yang anda pelajari sebenarnya.

Mari lagi, kita lihat perkara kelima. Tak ada signifikan pun saya pilih angka lima, cuma dah abis idea nak tulis benda yang lawak lagi bermakna. Ke-tidak-signifikannya bagaikan brownie points yang diberi oleh selebriti kepada peminat yang berjaya mencetuskan respon yang paling bijak terhadap isu yang dicetuskan oleh selebriti. Eh eh macam ayat whose line is it anyway pulak.

Ok ok, apa yang saya pelajari? Saya belajar yang setiap orang yang kita temui dalam hidup kita menyumbang kepada cerita perjalanan diri kita sendiri. Of course la kan. Itu memang common sense la kan? Tapi common sense is not so common sebenarnya tambahan pulak kalau kita dalam keadaan tertekan. Kita lebih cenderung untuk menyalahkan takdir, atau apa jugak elemen yang boleh dipersalahkan, termasuklah capal putus yang tersadai di tepi jalan yang tak tau pun dia wujud. Nak salahkan diri sendiri pun boleh jugak, tapi agak klise. Cuma yang saya nak tekankan ialah, apekebenda nilai yang kita belajar.

Bersambung....



Saya share sebab silhouette dia masa intro agak cool. Lagu dia pun best.

Wednesday, June 22, 2011

...sambungan Earth, eh silap heart...

Di mana saya tadi? Ohh tadi di depan tv sekarang di depan lappy (agak effeminated memanggil laptop sebagai lappy, vacation sebagai vacay, whatever sebagai what-e-verrrr, 'e' yang dipanjangkan, bibir bawah dijuihkan sedikit ke depan ketika menyebut 'verrrr' sepanjang 3-4 harkat).

Serius. Serius sekarang. Alrighty, keburukan membiarkan penulisan tergantung ialah agak sukar untuk kembali ke mood yang diperlukan untuk menyambung karangan online ni supaya sampai maksud awalnya. Mula-mula ingat nak tulis pasal hati/heart yang jiwang karat dan jiwang keparat tapi setelah baca balik bahagian pertama, agak terbantut rasanya nak tulis tambahan pulak dah banyak karya yang terhasil yang berkaitan dengan kejiwangan yang boleh buat lelaki yang paling maskulin pun duduk meniarap atas katil sambil peluk bantal kaki bengkok ke atas ketika mentelaah karya berkenaan. Hey don't look at me like that! Hey jangan pandang saya sedemikian! Saya tak tidur meniarap!

Tu dia intro.

*****

Di dalam entri yang lepas saya ada menyebut berkenaan heart sebagai organ yang paling kuat dalam tubuh manusia. Tapi tu heart yang kita rujuk sebagai jantung! Yang pam darah ke seluruh tubuh manusia! Yang saya cakap ni heart/hati yang mana satu ni? Sekarang anda nampak kekeliruan saya dalam hal ni? Kalau tak nampak buat buat nampak. Ok? Calit. Heart/hati yang saya nak refer dalam entri kali ini juga sebenarnya 'komponen' yang paling kuat dalam kejadian manusia.

Sebelum kita pergi lebih jauh ke dalam kekeliruan yang saya cuba timbulkan sila baca ayat di bawah:

Bila nak mintak/suruh orang buat kerja sungguh-sungguh: "Come on lads, put your hearts into it!"

Bila nak tenangkan orang yang baru kenampakan/kena kacau perkara-perkara mistikus: "It's all in the mind".

Bila marah pasal dapat tahu pakwe/makwe yang bukak cawangan baru setelah mencurahkan kasih sayang pada diorang lebih pada keluarga sendiri: "You ni memang tak berhati perut tau! I beli you itu, I beli you ini, sanggup you lukakan hati I!".

Bila be-romatinka di tampoi: "I selalu ingat kat you. Lubang hidung you menjadi pujaan hati I."

Perkataan ditebalkan dengan bersebab. Salah satu sebabnya, saya keliru. Ingat=memori=dalam otak bukan? Agak lama saya tersekat dekat sini. Kalau nak diikutkan kekeliruan saya, entah sampai bila baru entri ni siap. Nak kata falsafah tak la sangat, falsepah ada. Falsafah yang bersepah. Perlu belajar ilmu metafizik baru ada wibawa untuk bercakap berkenaan hal-hal yang terlalu open definisinya. Tapi zaman sekarang, buat apa buang masa belajar susah-susah kalau tak bawa pulang gaji yang lumayan betul tak? Kepada yang tidak faham, itu pernyataan bersifat sindiran. Terpaksa terima hakikat betapa money-oriented nya kehidupan kita. Bila kerajaan bercakap berkenaan brain drain, berkenaan betapa pentingnya golongan ilmuwan, saintis, tersenyum sinis saya dibuatnya. Eh saya tak nak bercakap hal serius macam ni dekat blog saya. Ianya produk sebuah sistem yang tampak elok pada mereka yang tidak mahu ambil tahu atau terlalu penat untuk keep up kerna sebenarnya, piston sudah hancur, gigi gear sudah reput, aci (shaft) tunggu masa untuk patah. Lebih baik saya buat lawak bodoh.

Mengapa saya cakap heart/hati ni salah satu komponen yang terkuat dalam kejadian manusia? Sebab satu komponen ni boleh menentukan hidup atau mati kita. Macam over ja bila sebut hidup atau mati. Ya benar, dalam keadaan kes yang paling teruk, keadaan heart/hati kita bakal menentukan hidup atau mati kita. Dulu saya belajar agama, ustazah/ustaz saya ajar, ajal maut memang di tangan Tuhan, tapi dalam Islam ia antara perkara yang boleh mintak Allah ubah. Selain berdoa, berbuat baik kepada kedua ibu bapa adalah antara amalan yang memanjangkan umur insyaAllah.

Keadaan kes paling teruk? Worst case scenario. Anda pernah tonton siri "I shouldn't be alive" di Discovery Channel? Takpun contoh paling senang, pelombong di Chile yang terperangkap selama hampir 70 hari? Apa yang memberikan mereka kekuatan untuk terus berusaha untuk terus hidup? Keazaman untuk terus hidup? Dari mana datang keazaman? Dari memori dengan yang tersayang? Dari perasaan takut? Cukup-cukuplah dengan soalan tu. Saya percaya saya boleh mudahkan hal ni dengan kata dari heart/hati yang cekal. Saya tak dapat nak jelaskan asas kepercayaan saya cuma saya boleh kata dalam keadaan yang mendesak, setelah puas berdoa, saya boleh harapkan heart/hati (walau di mana jua ia berada dalam konsep kejadian manusia) saya untuk saki baki kekuatan yang diperlukan. Tinggal tubuh badan yang nyata ja sama ada ia mampu atau tidak untuk meneruskan perjalanan dengan kekuatan dari heart/hati ini tadi. Bak kata mat salleh "The mind says yes, but the body says no". Lebih kurang tambah tolak campur macam tu lah.

Semakin panjang saya menulis, semakin jauh saya rasa dari tujuan asal entri ni. Baiklah saya mudahkan kepada 2-3 ayat sahaja lagi. Heart/hati ni komponen dalam kejadian kita yang sangat berpengaruh dalam menentukan siapa kita. Ia kuat. Sangat kuat. Tapi ia mudah dipujuk untuk lemah. Jangan benarkan. Orang yang kita sayangi antara paksi kekuatan heart/hati ini. Diri kita sendiri adalah antara makhluk/orang yang kita patut sayangi.

Heart/hati, I don't really know where you are exactly, but I know I can rely on you. Stay strong.

Hoh penat memikior.


Thursday, June 16, 2011

Update pantas! Zoom!

Di entri yang lepas saya ada menulis berkenaan kerjaya sebagai Jurutera Kapal Terbang Berlesen. Lihat tajuk L.A.M.E. part 1 dan L.A.M.E part 2. Dan inginlah saya berkongsi artikel ini yang kawan saya share di FB! Baca jangan tak baca! Kalau tak clear macam mana jalannya, boleh tanya.


Laporan UtusanLink

Wednesday, June 15, 2011

Earth, ehh silap, heart.

Heart. Hati. Sebut macam lembut je perkataan ni. Baik yang English mahu pun Melayu. Braveheart (ala filem Mel Gibson sebagai hero Scots masa diorang perang dengan English). Broken heart. Big heart. I heart you *buat rock sign sambil jelir lidah*.

edit: info berkenaan movie Braveheart telah diperbetulkan. Scots vs English. Ramai sangat Irish tempat kerja tu la pasal.

Hati kering, hati yang cekal, dalam hati ada taman, patah hati, jangan bawa hatiku pergi (don't take my heart away...sudah lupa la pulak lagu sapa ni lol).

Seperti biasa saya akan menyoal diri saya berkenaan motif intro kali ini. "Apakebenda yang saya nak sampaikan dalam entri kali ini?" Saya kena soal baru boleh bukak pintu penulisan supaya beramei-ramei ilham datang memeriahkan majlis. Jangan risau, saya bukan nak bercakap pasal jagalah jantung anda, walaupun saya nak ingatkan jugak, "Jagalah jantung anda! Kurangkan makanan berkolestrol tinggi! Makanlah oat setiap hari!".

Ok, ok, ok saya jawab soalan saya sendiri. Kali ni saya nak bercakap soal hati. Tafsiran bendul, heart=jantung, liver=limpa. Dalam bahasa Melayu, hati=limpa. So, di mana sebenarnya perasaan kita sebagai manusia terletak sebenarnya? Di limpa, di jantung atau sekadar di minda? Serius saya tak pasti. Cuba luangkan 2-3 minit dan fikir betul-betul, dekat mana kita rasa dalam badan kita bila kita rindu sesuatu? Dekat kepala atau dekat bahagian dada atau tetiba dekat bahagian abdomen? Kalau ikut penjelasan saintifik, perasaan ni variasi bancuhan hormon yang wujud dalam badan kita. Dek kerana saya bukanlah pakar dalam bidang hormon-hormon ni, kita tinggalkan ia di sana. Di mana? Tinggalkan bersama AC. AC di mana? AC Di sini. (Kengkawan dok buat lawak ni, habis terikut sama).

Sudah sudah.

The heart is the strongest muscle in the human body. Benar. Jantung berkerja dari waktu kita wujud hingga akhirnya kita meninggalkan dunia. Sekiranya ada yang rajin mengira jumlah kerja yang telah dilaksanakannya sepanjang kita hidup, pasti berjuta-juta joule lah jumlahnya.

Itu heart/jantung dalam istilah yang literal. Jom tengok heart yang orang selalu dok guna untuk jiwang-jiwang habeh makan tak kenyang (kerna tak baca bismillah), mandi tak basah, tidur tak lena (pasai dok belek BBM sepanjang masa). Disebabkan saya memang tak pasti heart/hati yang mejadi tempat storan perasaan ni dekat mana sebenarnya, maka saya akan refer ia sebagai heart/hati dalam ayat-ayat seterusnya.

Mari kenali heart/hati dari pandangan saya. Kalau tak nak tengok dari pandangan saya, jangan baca! Hmpph! *merajuk mengada*

1) Heart/hati ini suka bermimpi. Kadang-kadang terlalu sangat sampai lupa dunia, lupa realiti. Maka bersyukur kita berminda. The presence of the mind balances the dreaminess of the heart. Heart/hati kata boleh, mind/minda cakap, tengok diri sendiri dulu.

Hmmmm....saya ada banyak lagi karutan untuk entri ni, tapi disebabkan saya nak keluar kejap dan ada beberapa urusan petang ni, saya kongsi dulu dan biar anda tergantung-gantung baca. Saya janji saya sambung entri ni. Janji! Cross my heart. Cewah.

Sambil menunggu, enjoy this feel good song! Dah macam deejay pulak gua. :P .

Thursday, June 9, 2011

Anak Penakan Lauk Ayam.

"Ok, ok lagu AJL yang mana yang kau tahu?" tanya kawan saya. "Sorry la Nan, aku tak berapa amik tahu pasal AJL..." jawab saya. "Lagu Goo Goo Dolls jom?" saya menyambung. "Iris, lagu yang popular time sekolah menengah dulu..". "Ala lagu English je, jom try lagu Melayu la pulak. Anuar Zain boleh?" dia menjawab. Terus tergelak dengar cadangan terakhir.

"Lagu Kak Limah? Cinta Kristal?" tanya beliau lagi. "Eh tu lagu Rahim Maarof dulu kan? Boleh cuba, tengok chords dengan lirik dulu", jawab saya. Lalu ber-jamming jamming lah dua anak muda (kunun) dari pukul 12 tengah malam sampai ke pukul 3 pagi dengan pelbagai lagu dari lagu zaman 60-an sampailah ke lagu raya. Semua bantai.

*****

Kembali ke tajuk. Saya baru belajar frasa tu sebenarnya. Apa maksudnya? Meh dekat sikit takyah saya cakap terjerit-jerit. Kalau tak mandi, langkah satu hasta ke belakang. Ewah mengada-ngada.
Anak penakan tu dalam bahasa lain, anak saudara. Lauk ayam tu tafsiran yang straight to the point. Ayam yang telah cukup umur lalu dikorbankan kemudian dicuci, dan dimasak untuk dijadikan lauk. Habis tu, apa kaitan anak saudara dengan lauk ayam? (Macam nak menerangkan konsep fizik pulak LOL).

Lauk ayam ni pada suatu ketika dahulu lauk yang dianggap mewah sangat. Pada ketika masyarakat bergantung hidup pada hasil-hasil cucuk tanam, belaan sendiri dan pelbagai kaedah yang hampir pupus terima kasih kepada pembangunan yang memudahkan lagi hidup. Boleh kata nak rasa lauk ayam ni kalau anda bukan anak orang kaya, kena tunggu ada event special, atau tetamu yang bertandang ke rumah. Kalau tak ada, ikan sungai, pucuk-pucuk ulang sampai ada peristiwa-peristiwa yang disebut di atas. Takpun sampai anak-anak kat rumah (suami pun sekali) merengek-rengek nak makan ayam. Eh mengada-ngada betul suami kalau merengek-rengek. Tampor aje...teringat lagu Tamparan Wanita kumpulan Elite LOLOLOL..~Aha...caraku dan caramu...~

Baiklah kembali ke mesej teras. Anak penakan lauk ayam ni membawa maksud, sanak saudara yang bertandang ke rumah pada masa tertentu aja. Masa tertentu? Bila ada event special ataupun bila tuan rumah tengah mewah. Masa tuan rumah tengah susah atau tak ada apa-apa majlis, no way! "I busy la. Kucing I nak beranak kena cari doktor. Mana ada masa nak melawat sedara-sedara ni" Ok itu contoh.

Saya percaya tak perlu kot saya terangkan lebih lanjut dengan contoh-contoh yang boleh bikin rasa pedas. Bukan apa, saya pasti semua kita dah pernah melalui perkara sedemikian. Saya bukan menulis untuk mengadili, tapi cuma untuk saling mengingatkan. Sebagai siapa kita dilahirkan ke dunia ini bukan pilihan kita. Lebih kepada ujian untuk kita.

"Kau rasa kau kaya? Mari lihat bagaimana kau gunakan kekayaan kau."

"Kau rasa kau bijak? Mari lihat untuk apa kau gunakan kebijaksanaan kau."

"Kau rasa kau cantik atau kacak? Mari lihat bagaimana kau guna kelebihan fizikal kau."
Lebih kurang begitulah.

Mak saya pernah cakap pada saya masa saya kecik-kecik dulu, kena jaga hubungan saudara-mara ni, sebab bila kita kahwin, diorang ni jugaklah yang akan menumpang gembira, datang meramaikan majlis. Bila kita meninggal dunia, harap-harap mereka jugalah yang berbondong-bondong datang membaca Yaasin dan mendoakan kesejahteraan kita di sana. Nak tulis jugak macam mana mak saya cakap dalam bahasa Rawa (Rao), "Kao kono pandei bersodagho. Kawin ke mati kilen (kilen=uolss la ni) sodagho kao jugak yang datang."

Pendek cerita, jaga saudara ketika susah dan senang. Kita takkan tahu bila masa kita akan memerlukan mereka.

Oh cerita di sebalik bagaimana saya belajar pepatah ni begini, kawan saya ada sedara di satu tempat. Dia cuma melawat time Hari Raya ja. Bila dia bagitau dekat mak dia pasal sikapnya, mak dia pun ajaq kat dia pasai pepatah ni. "Hang ni...anak penakan lauk ayam betui noooo!!"kata ibunya sambil goyang-goyang gelang kat tangan. Ok yang terakhir saya exaggerate.

Ok enjoy, lagu Iris. Suara serak-serak basah agak seksi. Apa? Walaupun saya lelaki, jangan risau saya tidak berhayun ke arah itu.








Thursday, May 26, 2011

Kemelut.

Bila baca balik entri yang lepas, rasa mahu ditampor aje diri ini dengan entri separuh masak, rebus tak lembut, goreng tak garing tu. Tapi setelah teringat sakitnya kena tampor, terus tak jadi, sebaliknya mengusapi pipi dengan pencuci muka jenama sekian sekian.

Apakah halnya (Apekeheinye) tajuk macam cerita cinta yang macam ada kaitan dengan cerita cinta 3 segi, hero berupa seperti Awie, naik motor besor ke hulu ke hilir bawak anak dara orang last-last clash? Tu jauh betul tanda soal dari kata soal tu. Saya sebenarnya teringinlah berbicara tentang kemelut di dalam diri ini dan juga mungkin diri-diri yang lain.

Apakah kemelutnya? Saya menulis tentang sifat sabar, mengapa perlu sabar, dalam banyak entri. Bukan dekat blog ni ja, malah blog saya yang pertama. Tapi sebenarnya hampir setiap masa saya bergelut untuk mengekalkan sifat sedemikian.
Saya seorang yang gelojoh dalam mengejar cita-cita. Tak kisahlah cita-cita dalam kerjaya ka, hidup ka, benda-benda lain ka (cececece malu nak sebut yang lain lettew).
TAPI kali ni saya nak menulis tentang kemelut yang saya hadapi dalam mengekalkan sifat yang sepatutnya dalam mengejar perkembangan kerjaya.
Mengapa perlu tulis? Sebab nak bagi diri saya sendiri beringat dan kalau orang lain belajar sesuatu dari apa yang saya tulis, tampar telapak tangan saya dengan riang gembira (high five!).

Saya masih muda dan mentah (ok orang lain mungkin akan kata, mentah mungkin, muda? Hmmmm haha) dan jika diletakkan diri saya di sebelah garis kerjaya saya, saya berada di tempat yang agak baik tapi sebenarnya saya tak berpuas hati sebab ada manusia yang jauh lebih BERUMUR berada di tempat yang lebih baik. Itulah kelemahan saya, saya tak nampak umur mereka, berapa tempoh lama yang diperlukan untuk mereka sampai ke sana. Saya cuma nampak, oooh mengapa aku belum berada di sana.

Kadang-kadang saya sedar, tapi bila saya terfikir kemahuan peribadi, sifat tidak sabar muncul kembali macam "Tadaaa! Saya sifat tidak sabar anda!" Lantas diri menjadi tidak selesa, gelisah tak semena-mena.

Apa yang saya buat bila sifat sedemikian menjelma? Kalau saya sedar situasi perasaan saya pada masa tersebut, saya cuba fikir apa yang saya kejar sebenarnya? Wang? Kemewahan? Kemudian saya fikir kelayakan saya. Dalam bidang saya, pengalaman tidak boleh dipaksa-paksa, dan kaedah cuba jaya juga tidak boleh diterima pakai. Segala penyelesaian harus berdasarkan informasi yang pasti bukan 'I think' I think'. Mesti 'I believe'! Syukur Alhamdulillah, apabilasaya berdepan perasaan sedemikian, kerap kali Allah akan bagi masalah baru pada saya. Masalah yang buat saya berkerut dahi, tertekan dalam keadaan yang terkawal, berpeluh-peluh ketiak, habis baju kerja basah dan buat saya terpaksa merendahkan ego dan bertanya pada mereka yang lebih tahu.
Terduduk saya dibuatnya. Nah, baru tahu kau tahu kau layak atau tidak untuk berada di tempat yang kau impikan. Kau rasa kau patut dapat tempat tu? Fikir semula.
Apa jadi kalau saya tak sedar? Mulalah buka Google, dan cari peluang kerjaya di tempat lain merentas benua tak kira negara. Hati gelisah dan lupa untuk berserah. Otak ligat memikir helah sekiranya dipanggil untuk temuduga. Bahaya, bahaya, saya bermain dengan nyawa manusia. Yang paling penting sekali, saya lupa bersyukur ketika ramai manusia seusia saya bergelut mencari kerja dan jika sudah bekerja bergelut untuk menyukai kerja mereka.

Moga-moga saya berupaya mengekalkan sifat waspada dan bersyukur dengan bagaimana kehidupan mengajar saya bagaimana mahu menjadi manusia yang berwibawa.

p/s: entri ni agak serius. Selalunya entri serius agak memenatkan bila habis baca, maka henyakkan diri anda di kerusi empuk dan nikmati video ini.

Sunday, May 22, 2011

Dah lama...

Hai kawan-kawan (macam rancangan Along pulak)! Alright, akhirnya, dapat sikit kekuatan untuk menulis. Al-maklumlah, semenjak bertukar fungsi jawatan ni, saya semakin penat. Balik rumah berpeluh-peluh. Masak pun ala carte ja, opps ala kadar saja. Ye la, dulu duduk dalam aircond, sekarang kerja kat kapal balik. Mencelah sebelah sana, merangkak sebelah sini, mencangkung sebelah sinun, meniarap sebelah sitok. Memang teringin nak menulis setiap kali dapat idea, tapi setiap kali tu lah balik rumah, terjelepok, mengarut kejap kat FB, mata dah mandom dan ulang semula rutinnya setiap hari. Tapi hari ni entah macam mana rasa ada extra energi sikit, maka ingin lah saya berkongsi nilai-nilai kehidupan yang saya pelajari.

Stress
Stress bagus dalam amaun yang tertentu. Malah sebenarnya kita boleh mengawal amaunnya. Dengan syarat kita kena sedar. Saya bercakap dari pengalaman sendiri dan kerusus-kerusus (kursus) yang saya pernah hadiri. Stress menyebabkan kita lebih tekun, lebih fokus, lebih bertekad. Tapi kita kena keep in mind, tidak ada benda yang sepatutnya worth the stress it causes. Macam mana saya nak bagi faham ye...hmmm contoh kejadian masa kerja tadi, saya dan rakan sekerja sedang mengganti salah satu kabel antenna salah satu helikopter, dan kerjanya agak rumit sebab kena masuk ruang-ruang sempit lepas tu kami sedang mengejar masa, sebab kapal nak pergi test flight dalam masa 2-3 jam sahaja lagi. Rakan sekerja saya mengomel, mengeluh, berkerut dahi, entah berapa kali perkataan bermula dengan huruf F tu dilontarkannya. F itu, F ini, F segala. Lantas saya cakap kat dia, "Relax, there's no use stressing over this, it's not worth it. We got this, keep our cool yea?" Terus dia senyap dan tampak lebih relaks sikit. Saya pun sembang lah, "Do you know there's a new cinema in Miri? I just watched Pirates of Carribbean last Friday" dan et cetera et cetera...Kerja kami siap lebih awal dan masing-masing ber-high-five-hi-five-an. Haha.

Moralnya, jadilah individu yang sentiasa waspada dengan stress dan belajar menukarkannya kepada pemangkin yang memudahkan kerja kita.

Cita-cita
Cita-cita sama ke dengan mimpi? Kalau sama, sebab apa dulu masa zaman sekolah cikgu tak tanya macam ni,"Anwar apa mimpi kamu?"..."Saya bermimpi nak jadi Robot Akop (robocop) cikgu"...Ok contoh tak konkrit. Faham-faham sendiri lah yek? Cita-cita menyebabkan stress. Stress ini seterusnya memandu kita untuk berusaha mencapai cita-cita. Bila berusaha kena sabar. Kalau kita rasa kita susah, ada orang lebih susah dari kita, dan ada orang yang lebih susah dari orang yang lebih susah dari kita dan seterusnya dan begitulah ceritanya.

Alamak saya sudah penatlah. Mintak maaf, harap dapatlah anda semua nikmati entri separuh masak ni. Gas sudah habis.

Saya akhiri dengan lagu karaoke kegemaran saya yang bisa memenangi pertandingan karaoke peringkat bilik setempat. Selamat Malam!

p/s: entri kali ni sangat bermutu, tapi bermutu rendah.

Tuesday, April 26, 2011

Vee.

V: [Evey pulls out her mace] I can assure you I mean you no harm.

Evey Hammond: Who are you?

V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.

Evey Hammond: Well I can see that.

V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

Evey Hammond: Oh. Right.

V: But on this most auspicious of nights, permit me then, in lieu of the more commonplace sobriquet, to suggest the character of this dramatis persona.

V: Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
[carves V into poster on wall]

V: The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.
[giggles]
V: Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honor to meet you and you may call me V.

Evey Hammond: Are you like a crazy person?

V: I am quite sure they will say so. But to whom, might I ask, am I speaking with?

Evey Hammond: I'm Evey.

V: Evey? E-V. Of course you are.

Evey Hammond: What does that mean?

V: It means that I, like God, do not play with dice and I don't believe in coincidences.

Dialog di atas di petik dari filem V for Vendetta (D untuk Dendam~hahahahaha). Saya juga guna skrip ni untuk sesi ujibakat teater muzikal berbahasa Inggeris di KLPac. Dua-dua part saya lakonkan/suarakan (lelaki dan perempuan). Tapi sayang, tak dapat apa-apa watak sebab, kaki keras sikit (hello, ini audition untuk muzikal, bukan watak sebagai semak samun) time menari ala shuffle-shuffle, turn, kick, turn, kick, kick-kick-turn, untuk saringan kedua, itu je yang kacau. Al-maklumlah kaki orang bersukan, keras semacam, lepas tu lantai studio tu tak rata sebenarnya, muzik pun tak kena (eh lebih-lebih pulak alasan).

Oh tujuan entri kali ni sebab saya nak share video yang bagi saya hampir berjaya menghidupkan emosi ayat-ayat di atas. Masa saya ujibakat, tak banyak aksi, cuma intonasi suara, emphasis pada bahagian yang betul yang menghidupkan mesejnya. Selamat beremo-emo!

Nota khakis: watak V dilakonkan oleh Hugo Weaving, lelaki yang sama memegang watak Agent Smith dalam cerita The Matrix. Suara dia awesome, bunyi setiap perkataan yang dituturkannya juga cukup awesome, penyampaiannya tajam dan jelas. Dalam erti kata lain, awesome!


Monday, April 25, 2011

Stereotyping.

1: to make a stereotype from
2 a : to repeat without variation : make hackneyed b : to develop a mental stereotype about
ste·reo·typ·er noun

Examples of STEREOTYPE

  1. It's not fair to stereotype a whole group of people based on one person you don't like.

sumber: dari akak merriam webster

Kisah seorang kenalan yang dikenali sejak sekian lama. Jatuh cinta dengan jejaka kacak lagi segak. Untungnya si dia, perasaannya disedari si jejaka lantas masing-masing meluahkan apa yang terperam di dada.

Namun, dek pekerjaannya sebagai bunga penyeri angkasa lantas ditentang sehebat-hebatnya oleh insan yang diharapkan bakal menjadi mertua. Kasihan...kasihan...kasihan :( .

Bertahun-tahun mereka berusaha meyakinkan bahawa si gadis bukanlah seperti apa yang diwar-warkan oleh pandangan umum dari cerita-cerita durja yang memalit habis semua yang tidak berdosa. Seekor kerbau membawa lumpur habis semua terkena sama. Tetapi si gadis tidaklah seperti kerbau (kehkehkeh), malah begitu jelita orangnya. Tak sangka kami pernah belajar bersama. Mungkin benar pekerjaannya membolehkan dia bersua dengan pelbagai rupa, budaya, bangsa dan agama, tetapi jati dirinya sebagai gadis melayu lagi muslim tidak pernah terpadam dari jiwa. Siapa yang tidak ingin menulusuri jalan yang benar insyaAllah membawa bahagia sementara menunggu jasad terpisah dengan nyawa? Berpimpin tangan dengan yang tercinta, harap ia membawa ke syurga?

Kasihan, kasihan, kasihan...

Bertahun berusaha tiada juga hasilnya. Habis segala persalinan sesopan yang mungkin dicari, dijalin. Habis segala adab diamal, dipraktis, dipamer tetapi apakan daya gagal segagalnya...

Sang jejaka begitu budiman orangnya, tiadalah sanggup melawan kehendak bonda. Si gadis,...jika benar dia jahat orangnya, sudah pastilah dihasut, dirayu akan si jejaka agar meneruskan ikrar mereka, persetan segala hukum-hakam agama, restu mereka yang membesarkannya...Hancur hati, berderai air mata, menggigil segala sendi, alam bagaikan turut menangis sekali, mendengarkan akhirnya tiadalah kesampaian episod sebuah cinta yang mengimpikan pengakhiran yang suci. Masing-masing membawa diri, dengan harapan agar ketemu jiwa yang bakal memaniskan segala duka sekiranya takdir tidak mahu menemukan mereka kembali.

Apakah moral yang cuba saya sampaikan di sini? Dah terang dah kot.

Usahlah terlalu mudah mengadili buku hanya berdasarkan rupa kulitnya. Saya tidak berada di tempat si ibu/bapa dalam kisah di atas, maka saya juga tiadalah hak sebenarnya untuk meletakkan ayat di bibir mereka. Saya percaya pasti ada rasionalnya cuma yang buat saya terluah apa yang saya rasa sebab saya sangat percaya si gadis ini baik orangnya dan sekiranya tidak baik di pandangan mata mereka, dia bersedia membaiki apa yang dirasa tidak sempurna.

Kita perlu berhenti mengadili. Perlu berhenti melabel individu dengan negativiti berdasarkan nilai-nilai yang umum. Kenali, baru kita tahu menghargai.
Tak perlu lah kot saya bagi contoh, sebab semua ada di keliling kita.
Saya pun nak berhenti dari berkata sebegini rupa, ternganga-nganga, akhirnya takashima, maaf, terkesima.







Wednesday, April 20, 2011

Kita dan impian.

Agak klise tajuk entri kali ini. Klise dengan apa? Klise dengan sikap orang emo? :P . Klise dengan sesuatu. Tapi saya nak tulis jugak.

Saya baru habis baca sebuah buku garapan seorang penulis antarabangsa dalam bahasa mat salleh. Tak bukan buku rujukan pembelajaran, tapi novel. Novel, biasalah, ada intro, ada kemuncak, ada waktu mendatar, ada menurun, ada terkejut, ada cinta, ada saspen, ada bosan, macam-macam ada! (tengok ekspresi pun klise, klise sungguh!)

Apekebenda saya nak karutkan
ni? Salah satu cerita mini dalam novel tersebut yang mengakui sedikit sebanyak impian dan fitrah manusia ni sebenarnya.

Cerita dalam cerita? Impian dalam impian? Macam cerita Insepsi opps Inception (habis semua nak di-Melayukan). Mari kita ke cerita mini tersebut. TAPI. Ada unsur-unsur yang kurang sesuai dengan golongan bawah umur, takpelah saya cuba olah dalam bahasa yang mudah, bagai bunga dengan lebah.


Begini ceritanya...Alkisah...tayyib...sang kancil datang beramai-ramai mengadap ke bawah duli Yang Maha Mulia Sultan Firaun..

Ceritanya berkenaan seorang wanita Andalusia yang menjadikan keserakahan nafsu lelaki sebagai sumber rezeki. Wanita digambarkan berperwatakan sangat menarik, dengan kulit gangsa, sempurna tanpa cacat cela, bebas dari sebarang tanda, berambut ikal, bibir menguntum bak delima, mata melirik manja tiap kali menyusun kata, memang hebat persis sungguh dengan watak penggoda yang sempurna. Namun, di suatu malam, ketika dirinya leka berpura-pura melayan seorang lagi pelanggan, terlintas di benaknya, bila dia akan berhenti. Dia sedar betapa dia mendamba kasih seorang lelaki sebagai suami, melahirkan zuriatnya sendiri, berkeluarga, berleter sebagaimana normanya menjadi seorang ibunda yang tidak mahu insan yang dikasihinya alpa. Sayang, di kala dia bermimpi itulah, wataknya dimatikan oleh penulis mat salleh tersebut, ditembak oleh seorang pembunuh upahan. Maka tamatlah sudah wataknya yang bagai puing-puing di tepi jalan menuju ke idea sebenar yang cuba dikongsi si penulis.

Ok sudah sudah saya perlu keluar dari mood berkata-kata sedemikian rupa...
di bawah bulan purnama kita bercengkerama... -.-.

Apa yang saya cuba ekstrak sebenarnyew ni? (LOL nak keluar dari mood bermadah bak pujangga haprak merayu-rayu di bawah pohon kelapa)

Watak perempuan tu dari segi pandangan masyarakat, diukur dengan hukum-hakam agama, diletak bersebelahan nilai-nilai moral yang sepunya amatlah jijik, hina dan macam dah takda harapan dah nak cium bau syurga. Tapi kita lupa, dia manusia, kita pun manusia.

Ustazah saya pernah cakap, fitrah manusia ni amatlah suci. Fitrah, the basics. Kita dilahirkan suci. Maka saya percaya, fitrahlah bila kita tertarik, kepingin dengan, impikan benda yang baik. Tapi matlamat tidak pernah menghalalkan cara. Di dalam kisah yang saya kongsi tersebut, tidak disebut bagaimana wanita tersebut rasa dengan pekerjaannya, apa yang diceritakan wanita tersebut sedang mengumpul uwang dan dia sememangnya mahu berhenti dan mengejar mimpinya yang suci. Mimpinya suci, caranya tak kena. Caranya tak kena bagi mereka yang dilahirkan ke dunia terus dikelilingi nilai-nilai yang tertentu sebagai panduan. Saya Islam, bagi saya caranya salah. Bagi mereka yang tidak beragama, tidak kenampakan lah apa yang salahnya, duit tetap duit. Takdir saya dilahirkan sebagai saya. Takdir mereka jugalah sekian sekian ceritanya.

disclaimer: Saya bukan ahli agama, malah banyak lagi ilmu yang saya perlu belajar. Bukan ustaz, bukan penceramah. Cuma orang yang dikurniakan idea.

Kita boleh bermimpi dan bekerja untuk mengejar impian kita tapi usahakan lah agar ia tidak bercanggah dengan nilai-nilai yang kita fahami dari agama kita (jika ayat ini relevan dengan kepercayaan anda).

Secara peribadi saya percaya binatang pun punya impian (anda boleh kata saya tengok ciite katun banyak sangat). Tengok kucing yang duduk atas tembok termenung tu, apa la gamaknya yang bermain di fikiran. Mungkin? "Semalam aku tengok iklan Friskies, ada 'kejutan' di dalam setiap butir biskut tu...eee bila la aku nak merasa. Harap-harap tuan aku beli makanan tu untuk aku suatu hari nanti...". Haha! Saya bukan ejen Friskies mahupun ejen apa juga makanan binatang, saya cuma mudahkan gambaran apa yang saya rasa atau teka. Kalau ikut pandangan saya, sedangkan binatang pun bermimpi apatah lagi manusia yang berakal, bisa berkata-kata, (walau sebagaimana kejinya status mereka di mata dunia) pastilah bisa memilih, merancang elok-elok apa yang mahu dimimpi atau diimpikan. (Betul ke salah ni BM saya ni?) edit: perkataan-perkataan berwarna rasanya baru tersampai maksud yang saya nak sampaikan.

Ok, ok, saya dah taip banyak sangat ni. Apa yang saya cuba katakan ialah teruskan bermimpi dan berusaha untuk memenuhi apa yang kita impikan, tapi cubalah berpaut pada titian yang benar. Selalunya dia susah sikit tapi membawa berkat dan rahmat insyaAllah. Satu lagi, kesusahan ketika berusaha bukan sekadar membawa kepuasan malah membina personaliti yang lebih matang dan awesome.


Penutup entri ni agak menghampakan.


Nota: Versi Abba lagi bestlah dari versi Westlife. To each their own I guess.




Monday, April 18, 2011

Ralat!

Dalam entri "Adaptasi" sebelum ini, saya menulis Thomas Alva Edison sebagai pereka telefon. SALAH! Dia hanya membuat penambahbaikan. Itulah apabila penulisan dibuat dalam keadaan separuh sedar dan berdasarkan memori semata-mata. Alexander Graham Bell yang mereka telefon, manakala Thomas Alva Edison mereka fonograf (phonograph)/macam pemain piring hitam. Peranti yang boleh merakam dan menghasilkan bunyi. Harap maklum!

p/s: Google di hujung jari.

Tuesday, April 12, 2011

Terganggu.

Petang tadi, saya dikejutkan dengan berita helikopter terhempas di Sibu. Saya benci sangat berita berita sebegini. Isteri kepada rakan sekerja saya yang bekerja di Sibu memberitahu suaminya menerusi telefon. Dia salah seorang saksi kejadian. Suaminya tagged pula saya di salah satu gambar yang dirakam isterinya di FB...

Apa yang terjadi sebenarnya? Saya tak nak buat spekulasi, biar Jabatan Penerbangan Malaysia yang buat siasatan. Tapi yang saya berani kongsi ialah, helikopter tu pada waktu tu baru nak take-off selepas menurunkan penumpang dan muatan. Helikopter adalah mesin yang sangat-sangat versatil. TAPI, sangat-sangat sensitif pada persekitarannya. Dia jauh berbeza dari kapal terbang biasa. Sekiranya berlaku perubahan arah angin yang mendadak, helikopter amat cenderung untuk menjadi tidak setabil.Pada ketinggian yang rendah, sangat sedikit masa untuk pengendali helikopter mengawal semula sebelum ia menyentuh tanah.

Kipas helikopter yang besar tu (rotor blade), apabila berpusing, merupakan komponen utama yang menyumbangkan daya angkat (lift) untuk helikopter, dan juga merupakan komponen utama yang dikawal apabila perubahan pada pergerakan helikopter diperlukan. Tapi, apabila main rotorblade ini berputar, ia cenderung untuk memutarkan sekali badan helikopter (inertia), untuk mengatasi daya ini, kipas pada ekor helikopter, tail rotorblade akan melawan daya ini dengan menghasilkan daya tolakan yang sama magnitud tapi berlawanan arah dengan kecenderungan untuk memusingkan badan helikopter. Bahagian ekor ini jugalah bahagian yang paling sensitif terhadap gangguan. Menurut beberapa orang, ketika helikopter tadi nak take-off, berlaku power loss (kehilangan kuasa pada main rotorblade), tapi ini sepatutnya tidak cukup untuk membuat heli tersebut terbalik ke satu bahagian. Jadi, ada pihak yang mengatakan kemungkinan angin kuat menyumbang kepada tragedi ini. INGAT, jangan buat spekulasi. Ada banyak kemungkinan. Faktor alam, faktor mesin dan faktor manusia. Dalam keadaan terkejut, kadang-kadang refleks kita mungkin mengganggu judgement kita. Saya pernah ketika memandu apabila tiba di selekoh tiba-tiba berhadapan dengan motorsikal yang menggunakan laluan salah, disebabkan terkejut, saya tertekan pedal minyak dengan lebih kuat dan bukan brek, nasib baik kawalan stereng saya tak terpengaruh dan saya berjaya mengelak, kalau tak wallahualam. Contoh lain, syarikat Airbus, lebih mempercayai mesin berbanding manusia, jadi mereka cuba mencipta kapal terbang yang memerlukan interaksi manusia yang minimal. Berbeza dengan Boeing, yang lebih percaya kepada manusia. Ini falsafah design diorang. Saya cuma kongsi.

Ok enough theory.

Apa yang buat saya terganggu sebenarnya, sebab juruterbang tu saya kenal. Dia pernah bekerja di kompeni saya beberapa bulan yang lepas. Arwah seorang yang sangat merendah diri.

Di dalam aviation, di mana gajinya tinggi, ke situlah orang akan pergi, baik juruterbang mahupun jurutera.

Saya benci sangat bila orang yang saya kenal pergi dengan sedemikian rupa. Ya, sudah disahkan Kapten Sahaimi Ghazali sudah kembali ke rahmatullah 8.30 malam hari Isnin, 11 April 2011. Al-Fatihah untuk arwah.

Ini merupakan kali pertama perkara ni berlaku pada saya. Saya belum cukup kuat sebenarnya. Saya sangat muda dalam industri ni. Saya akui saya ada terasa sedikit trauma. Sampai sekarang. Ya Allah, saya harap sangat ini yang pertama dan yang terakhir.

Sebelum berita pemergian disahkan saya bersembang dengan boss saya sewaktu bekerja tadi,

"I hope I don't die in an aircraft crash", kata saya

Boss menjawab, "When you enter an aircraft, you don't think about that. You got no choice. What else can you do?"

Terus terdiam. Benarlah, aircraft bukan kereta. Rosak boleh berhenti tepi jalan. Nasib baik, crash landing. Nasib tak baik, wallahualam.

Sebagai salah seorang tenaga kerja yang diberi kepercayaan untuk memastikan kapal terbang/helikopter berada dalam keadaan yang baik, airworthy, apa yang saya boleh buat ialah memastikan kerja saya adalah yang sehabis baik. Itu ikrar saya. Saya tak nak, astaghfirullah, ada anak menanti bapak yang tak pulang, isteri yang menangis-nangis merindui yang disayang.

Memang benar, setiap yang hidup pasti akan mati, tapi sekiranya masa saya tiba, biarlah ia datang apabila orang yang saya sayangi bersedia baik dari segi emosional mahupun material.

Saya hanya mampu mendoakan agar arwah berada di kalangan golongan yang dikasihi-Nya. Untuk keluarga arwah, kuatkan hati, tabahkan jiwa. Amin.


Saturday, April 9, 2011

Entri emo. Eeee.

Sebelum saya mula, izinkan saya gelak kecil dahulu. *gelak kecil hik hik hik, sambil cuba bundarkan mata*

Saya sebenarnya dah agak, ada sesetengah orang yang akan anggap saya ni jenis manusia emo. Tak saya bukan emo, saya cuma mudah membenarkan aturan perkataan, karya oleh manusia memberikan saya peluang untuk menikmati perasaan yang cuba dikongsi oleh penulis-penulis, pemuzik-pemuzik artikel/lirik yang saya baca. Kalau mood artikel marah, maka saya juga akan rasa marah dan takut kena marah, kalau sedih, terikutlah sekali perasaannya, kalau penuh semangat dan bercita-cita, saya pun turut sama. Begitulah ceghitenye. Emo ke macam tu? Kalau anda rasa emo, maka emo lah jadinya. Personally, yang saya faham, emo ni lebih kurang tambah tolak macam, Romance Kimia Ku, My Chemical Romance. Ketrampilannya 'dark', suicidal, huruf EFFF terhadap makhluk sekeliling dan yang sekeluarga dengannya.

Kalau tak emo, habis tu apa dia? Saya suka terma sensitif. Dalam bahasa urban, Lelaki Sensitif Alaf Baru. LSAB (macam skim pelaburan amanah saham pulak), Sensitive New Age Guy. SNAG.

Bukan lelaki lembut! Auww mintak simpang nyah!

Saya suka cuba describe apa yang saya rasa ke dalam bentuk yang saya rasa boleh buat orang lain nampak apa yang saya nampak atau rasa. Salah satu entri saya sebelum ini ada describe berkenaan 'kuisan-kuisan pada tali gitar yang seolah-olah mengiringi pari-pari berlari di atas air berpakaian seperti penari ballet'. Feminin ke? Emo? So? Saya rasa indah, maka saya kongsi. Saya akuilah, masa kecik-kecik, selain makanan, video-video kartun disney antara sarapan saya setiap hujung minggu. Faveret? Heroin Disney paling cun pada pandangan saya? Sleeping Beauty! Cinta kanak-kanak pertama.

Satu contoh, dalam salah satu perjumpaan dengan saudara-mara saya, saya describe pada diorang yang perut saya rasa kenyang macam....dalam satu beg, anda letak batu, lepas tu letak pasir, lepas tu letak simen, lepas tu letak air, sendat nak mamfus! Seronok lah kalau anda dapat describe apa yang anda rasa ke dalam suatu bentuk yang lain.

Apa lagi contoh ek?

Oh saya suka berlari. Pernah terlintas di dalam salah satu artikel yang saya baca, berlari ni sukan yang memerlukan passion. Yelah macam mana seorang manusia ni boleh paksa/dera diri dia berlari je tanpa henti tanpa passion (cinta terhadap berlari-sukar nak cari perkataan yang sesuai)? Bila dah sampai hujung hujung, saki baki tenaga yang tinggal, terasa pergelutan di antara semangat dengan kemampuan fizikal saya. Otak saya terasa kosong, tak mampu fikir. Bila dah sampai momen sedemikian, saya cuma boleh fikir ni je 'Keep Going and going and going and going and going and going....'. Tangan dah tak mampu nak hayun (dalam teknik larian yang betul, hayunan tangan sangat minimal), saya biar dia terlunjur ke bawah. Kaki je yang hayun. Setiap hayunan tu mengerah segala keringat, betul-betul terasa-rasa badan ni mencari-cari di segenap seluruh tubuh mana lagi nak dapat sumber tenaga. Pandangan saya masa tu, memang blank. Saya pandang menerusi orang. Kalau zombie tengok pun, dia akan cakap, "Mamat ni takde perasaan ni. Seramnye....".

Bila saya berhenti, ya Allah, sangat-sangat terasa hidupnya diri saya. I feel alive! Terasa seperti saya mampu melakukan apa sahaja. Penat memang penat, tapi kepuasannya memang takde perkataan yang sesuai yang dapat saya utarakan sekarang. Selatankan pun takda.

Ehh alamak, waktu lunch nak habis. Nanti kita beremo-emo lagi. >_>

Enjoy, cinta kanak-kanak pertama saya. LOL!

Tuesday, April 5, 2011

Adaptasi

Terlelap awal sangat. Terbangun lepas tu ter-on lappy, lepas tu terlelap balik, lepas tu terjaga balik, terus decide nak buat entri baru.

Masa saya darjah 6, cikgu Alam dan Manusia saya pernah cakap, salah satu kelebihan manusia yang paling penting ialah adaptasi, kebolehsuaian. Ada sesetengah orang mungkin ragu-ragu, tapi salah satu kekuatan saya, ialah memori. Saya benci menghafal, benci sangat-sangat, tapi kalau ada konsep tentang sesuatu perkara yang saya dapat tangkap, insyaAllah saya boleh ingat untuk jangka masa yang panjang, teori, kata-kata hikmah dan yang seadik-beradik dengannya. Dia bagi contoh, seorang ahli angkat berat amatur yang mula-mula akan angkat beban yang tak berapa berat, lepas tu hari demi hari dia akan tambah berat beban tu. Jadi beban yang sebagai contoh mungkin 50 kilo akan naik lagi dan lagi dan lagi dan lagi sampailah ke batasan yang dia sanggup harungi. Batasan muktamad tak ada sesiapa boleh putuskan dengan muktamad.

Apa yang terjadi sebenarnya dalam proses adaptasi ni?

Dalam bahasa senang, contoh bila kita bersenam, kita sebenarnya meregang dan mengendurkan otot-otot kita. Sampai satu tahap, otot-otot ni akan tercedera, bila tercedera (ni bukan injured macam terkoyak otot paha lepas tu tersadai atas katil 2-3 bulan untuk pemulihan ye), respon automatis badan kita dia akan cuba repair. Bila repair, badan akan assess kerosakan dan buat pembaikkan yang patut. Lalu terhasillah badan yang lebih kuat dan cergas dan juga pepatah orang putih, "What doesn't kill you makes you stronger".

"Ohhh, ada gap di antara otot ni dengan otot di sebelah, hah repair, repair cepat, tampung!"

Haha contoh agak sucks. Tapi antara tips untuk mendapatkan badan yang toned, langsing, ialah, selepas bersenam buat senaman regangan, kalau boleh cium lutut masa kaki straight memang terbaik. Boleh rasa keregangan otot betis, dan otot paha. Masa tu otot-otot tersebut fleksibel dan mudah 'dicederakan'. Selain tu, amalkan pilates selepas senaman berat, baik untuk tulang belakang sebab dia bina kekuatan core (area perut) untuk turut sama menampung berat badan dan juga membentuk tubuh badan langsing. Video kat youtube banyak bab-bab pilates ni, pandai-pandailah pilih yang sesuai dan paling informatif. OH pilates nampak mudah, tapi cuba dulu :) .

Selain tu, kebolehsuaian manusia ni di-demo-kan lagi menerusi perkara yang berkaitan perasaan. Pengalaman saya tinggal di asrama di Kedah. Masa mula-mula masuk Form 1, awal-awal memang seronok sebab dapat lari kejap dari mak saya yang suka berleter-leter sayang. Ramai kawan-kawan yang saya jumpa pun macam tu. Tapi lepas seminggu, ramai yang start buat perangai. Demam lah, pura-pura meracau lah (serius!), keluar dari shower room mata merah-merah, bengkak-bengkak, rupa-rupanya menangis bawah pancuran air supaya ke-macho-an tu tak terjejas. Mana boleh beb, awek cun-cun. Kacau aa gua punya imej kalau menangis open-open. Saya seminggu ok lagi. Sebab dah terbiasa pergi kursus-kursus zaman sekolah rendah. Tapi masuk sebulan, udahlah katil saya tepi tingkap dekat dengan tempat parents jemput anak-anak diorang, tangkap dalam beb! Genggam bantal tu macam boleh terkoyak sarung dia tengok diorang balik, asrama pun sunyi je boleh bikin jiwa kacau. Bila cakap dengan mak pun macam menggigil-gigil rindu. Menangis la kejap, tapi lepas tu lama-kelamaan ok. Malah makin kuat hati ni sebab dah terbiasa hadapi banyak perkara seorang diri.

Antara perkara-perkara lain yang boleh dikaitkan dengan kebolehsuaian manusia ni ialah akal.

Thomas Alva Edison pernah cakap "Genius is 1% inspiration, 99% perspiration. Siapa dia ni? Anda boleh google, tapi saya bagi info ringkas. Seorang manusia yang pernah jadi bengap, seorang manusia yang pekak tapi bertanggungjawab dalam mencipta mentol lampu. Itu satu, dia juga pencipta teknologi telefon. Ibunya salah seorang individu yang berperanan besar dalam membentuk jati diri Thomas Alva Edison ni. Dia juga antara penemu banyak konsep-konsep manufacturing. Ayat pendek, manusia yang percaya genius adalah hasil usaha yang sangat-sangat keras.

Orait, mengantuk saya dah datang balik. Sebelum saya tidur, saya tinggalkan anda dengan kata-kata hikmah ni. Mari kita renungkan sambil kembali ke alam mimpi.

Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever.
Lance Armstrong

Video ni salah satu contoh adaptasi manusia. Nak capai kelajuan pukulan tu sangat susah. Latihan dia membosankan, saya dah try tapi disebabkan kerjaya dan komitmen pada perkara-perkara lain saya tak dapat la nak follow. Dengan teknik yang betul, anda hanya guna jari-jemari je untuk pergerakan selaju tu. Ok, ok sudah, sudah main point is, kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih.





Saturday, March 26, 2011

L.A.M.E. part 2

Haha sebenarnya saya agak menyampah buat episod-episod ni. Tapi kadang-kadang karutan melebih-lebih, maka terpanjang lah entri yang sepatutnya pendek. Satu lagi, saya agak keliru sebenarnya nak menerangkan berkenaan sistem perlesenan jurutera sekarang, sebab bulan 6 (Jun 2011) nanti, sistem kita akan berubah secara besar-besaran. Sebelum ni, kita ikut sistem British yang lama, tapi sekarang diorang dah lama dilaraskan dengan sistem di Eropah, jadi sekarang kita akan cuba untuk selaraskan pulak dengan sistem Eropah. Kalau guna nama khas, dari British Civil Aviation Requirements kepada European Aviation Safety Agency punya sistem. Kita guna acuan sendiri, tapi contents sama.

Di mana kita ya? Oh bagaimana mahu menjadi L.A.M.E? Ada cara mudah, ada cara susah. Setiap jalan yang bakal dibentangkan, ada kelebihan, ada kekurangan. Tapi sebelum kita pergi lebih jauh, ada beberapa perkara saya kena tekankan.

1) L.A.M.E. BUKAN degree engineer. Tapi, if you got the license, you boleh sambung masters terus dalam related field. Most universities yang iktiraf lesen ni di UK. Di Malaysia saya kurang pasti. Perkara ni berubah-rubah, bergantung kepada perundangan penerbangan kita dan juga antarabangsa.

2) Ada dua cabang lesen. Satu yang lebih menjurus ke arah mekanikal yang buat masa sekarang dipanggil 'A and C (Airframe and Powerplant)' dan satu lagi dipanggil avionics yang lebih menjurus ke arah sistem elektrikal, eletronik dan cabang ni dikhususkan lagi kepada Electrical (E), Instrument (I), Autopilot, dan Radio (R). Saya dalam cabang yang kedua.

3) Kena sabar dan usaha. Sabar, sabar, sabar dan sabar.

4) Kebanyakan jalan yang bakal diutarakan memerlukan kelayakan minima untuk ditemuduga: SPM, BI, Math and Physics must be strong.

Method 1
Join Malaysian Airlines punya apprenticeship program.
On paper, this is the easiest way, tak payah keluar duit sendiri. Diorang dah buat benda ni dah lama dah. Acuan dah siap, keluar masuk engineernya.
So watch out for their ad in the newspapers. Sesiapa yang ada saudara mara yang bekerja dengan MAS, you guys got the upperhand. Sebab sepatutnya lebih awal tahu mengenai pengambilan (antara sebab-sebab lain).
Programnya 5 tahun, sepanjang program, sesi kelas yang diselang-seli dengan praktikal (hands-on). Anda akan dihantar sama ada ke Subang atau ke KLIA untuk sesi praktikal. Dapat elaun bulanan. Amaun saya tak pasti. Anda juga turut menikmati faedah sebagai staf MAS.
Biasanya, pada tahun terakhir sebagai apprenticeship, anda akan dihantar untuk kelas pengkhususan kepada jenis-jenis kapal terbang yang dimiliki oleh Malaysia Airlines. Anda akan diikat dengan bond. Biasalah, kursus ini yang akan menambah nilai gaji seorang L.A.M.E. Tak ikat nanti, dapat course terus cabut. Ramai dah cabut pergi middle-east. Siap ada perkampungan Malaysia lagi kat sana.

Method 2
Join UniKL MIAT.
Durasi, 3.5 tahun. Lepas SPM sudah boleh apply. Praktikal, 6 bulan terakhir di penghujung pengajian.
Yuran, boleh apply MARA.
Lokasi praktikal? Merata-rata. Akan dibantu oleh pihak pengurusan universiti.
Anda akan dapat diploma dalam Aircraft Maintenance dengan pengkhususan tertentu dan anda juga akan layak untuk menduduki peperiksaan untuk memperoleh lesen. Konsep studi macam dekat universiti. Maknanya jadualnya agak free. >_>

MIAT click sini!

Method 3
Join Aero-Precision Resources Training Centre. APR. Saya datang dari sini. Private college. Durasi: 3 tahun. Kelayakan minima: Diploma atau Ijazah dalam bidang berkaitan.
Yuran: Sendiri, dulu boleh apply MARA, tapi sekarang saya tak pasti.
Praktikal merata-rata jugak. Pattern pengajian macam Malaysia Airlines (3 bulan kelas, 3 bulan praktikal selama 3 tahun lebih kurang), kelas 5 hari seminggu, 9-5 petang. Hasil sudah terbukti. Ewah promote lebih. Tak saya tak dapat apa-apa share, saya suka tolong kolej ni sebab MD dia antara father figure yang banyak memberi semangat pada saya untuk kejar cita-cita saya. Juga seorang LAME.
Perlu tunggu pengiklanan untuk pengambilan di akhbar-akhbar utama. Ohhh berita dari rakan saya, hari Sabtu 2 April 2011, ada assessment untuk intake baru. Ohhh tidak, tidak boleh walk in, tapi boleh try submit permohonan jika masih berminat.

APR click sini!


OK, saya bagi 3 sahaja. Ada beberapa kolej lagi, tapi setakat ni yang saya dah jumpa hasilnya dan agak meyakinkan adalah dari 3 kolej disebut di atas. Juga, menjelang perubahan besar-besaran yang saya sebutkan di awal entri, 3 kolej ni berada dalam posisi yang terbaik, baik dari segi persediaan modul/silibus pembelajaran mahupun pengiktirafan dari Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (ini yang paling penting! sangat penting! sangat sangat penting!).

Modul-modul pengajian? Hmmmm nak terangkan jugak ke? Banyak, lebih kurang 13-14 modul bagi cabang lesen yang utama (faham ke ayat ni?) merangkumi aspek teknikal (of course), human faktor, legislasi aviasi (haha mengada-ngada) perundangan penerbangan lah.

Ingat, apa yang saya kongsi di sini adalah sangat-sangat dinamik. Ianya akan berubah-rubah dan selalunya dipengaruhi oleh perkembangan perundangan antarabangsa dan juga negara kita. Kalau berminat, cari yang diiktiraf oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia. Hey saya agak mengantuk dengan karangan saya sendiri. Tapi kalau berminat (tengok ayat tak kreatif dah berulang-ulang) bolehlah bertanya di alamat sesawang yang diberikan di atas. Tak tanya tak tahu. Nak tanya saya pun boleh. Saya cuba jawab.

Industri ni (selenggaraan pesawat) sangat sangat memerlukan kuasa manusia (manpower). Baik di Malaysia, mahupun di seberang laut serata dunia.
Okay, perut lapar, kalau ada maklumat yang saya rasa perlu tambah, saya akan buat entri baru.

Hari ni saya nak kongsi video ni sebab bunyi petikan guitar dia buat saya terbayang pari-pari pakai baju ballet (tutu) sambil berlari-lari atas air ikut irama gitar tersebut. Ahhhhhh serius saya dihantui oleh setiap kuisan pada tali gitar tu....ok ok pay attention.






Tuesday, March 22, 2011

Ka la oke.

*Bukak kekuda, tangan kanan atas paha kanan, tangan kiri lunjur ke depan* Saya challenge anda berkaraoke lagu ni di waktu senggang. Haha.

Sunday, March 20, 2011

L.A.M.E. part 1

Saya baru balik dari Hari Kerjaya yang diadakan di Pustaka Miri. Apa yang saya alami, perhati membuatkan saya teringin nak berkongsi. Ramai sangat yang tak tahu tentang situasi dunia penerbangan di Malaysia ni terutamalah kalau tak ada ahli keluarga mereka yang terlibat dalam industri ni. Saya pun tak ada, tapi saya bersyukur sebab beberapa peristiwa yang terjadi di zaman persekolahan menyebabkan saya teringin nak berlari ke langit. Tak nak jejak ke bumi. Lalu di sini saya berdiri.

Ok cukup, kita tinggalkan peristiwa tersebut di situ.

Selalunya kalau kita tengok kapal terbang yang gah di angkasa, kita akan terbayang juruterbang-juruterbang yang segak, pramugari-pramugari yang menawan, dan keajaiban teknologi dalam dunia penerbangan.

Kita jarang terfikir tentang mereka yang beraksi di belakang tabir.

L.A.M.E. akronim untuk Licensed Aircraft Maintenance Engineer. Jurutera Penyenggaraan Kapal Terbang Berlesen. Lebih kurang la.

Soalan yang kerapkali diajukan waktu ekspo tadi, "Diorang buat apa ek?"

Senangkan cerita, tiap kali juruterbang turun dari pesawat, kepada LAME inilah tempat mereka mengadu. "Yob, terbang tadi kan, warning dari sistem ni asyik keluar lah, ape ke he nye?" . LAME,"Nanti teman tengokkan".

Aduan tak dibuat dalam percakapan semata-mata, tapi untuk formaliti ditulis dalam buku log kapal terbang, aircraft technical logbook. Industri ni adalah industri yang sangat mementingkan setiap rekod aktiviti senggaraan yang dijalankan ke atas sesebuah pesawat. Mengikut perundangan, setiap rekod perlu disimpan sehingga 2 tahun selepas kapal terbang tidak lagi terbang ataupun out of service. Jadi arkib untuk setiap pesawat memang besarrrrrrrrr. Dari lah waktu ia dilahirkan sehinggalah waktu habis madunya.

So, lepas dapat report dari juruterbang tadi, LAME buat apa? Buat lawak. Tak, LAME ni akan cuba membaikpulih kerosakan, kemengadaan yang telah diadukan. Selagi kerosakan tu tak diatasi, selagi tu LAME tidak akan membenarkan pesawat tadi beroperasi. Kalau LAME kata 'No Go', maksudnya 'No Go'. Apahal kerek semacam? Well, LAME yang akan sign off pesawat tu A OK, tanggungjawab yang dihenyakkan ke atas bahu sangat-sangat besar. Pesawat tu nanti nak bawak anak orang, bapak orang, mak orang, tunang orang, isteri orang, suami orang, pendek kata nyawa yang sangat tidak ternilai harganya. Bila LAME dah puas hati, dia akan catat pula tindakan yang telah diambilnya untuk mengatasi kerosakan tersebut di dalam buku log yang di sebut awal tadi.

Contoh:

Defect
During flight, system A warning intermittently popped

Action Taken
Test on system A carried out. Found sensor at location X malfunctioned, sensor replaced. Test carried out found satisfactory. Nil warning observed.

Kemudian LAME akan sign off. Setiap tandatangan yang diturunkan mewakili pernyataan ini, pernyataan yang perlu dihayati dan dihafal oleh setiap LAME kerana ia merupakan petikan ayat perundangan.

The work recorded has been carried out in accordance with the Malaysian Civil Aviation Regulation 1996 for the time being in force, and in that respect, the aircraft/equipment is considered fit for release to service.

Sekiranya terjadi sebarang insiden atau kemalangan pada kapal tersebut, tandatangan terakhir yang membenarkan pesawat untuk terbang akan menjadi orang pertama yang dicari untuk siasatan.

Jadi, saya pendekkan cerita sekali lagi (nak masak dinner! tapi nak taip jugak sebab tengok betapa terpinga-pinganya bebudak sekolah tadi buat saya teruskan jugak), LAME ni kumpulan professional yang sangat-sangat terlatih yang membaiki sebarang kerosakan pada kapal terbang. Merekalah yang kata, ok this aircraft is good to go. InsyaAllah, saya akan cuba terangkan dengan lebih lanjut tentang LAME di entri akan datang, termasuk jalan-jalan yang ada di Malaysia dan luar negara dan juga potensi sebenar kerjaya ni.



Lagu ni lebih kepada juruterbang sebenarnya, tapi LAME dilatih untuk memahami segala sistem yang beroperasi di dalam sesebuah pesawat, sooooo ;) we know the system, we just need more practical.

Thursday, March 17, 2011

Ingin menarik perhatian!

Ingin menarik perhatian kepada entri yang telah digubal seperti yang dijanjikan! Nikmatilah!

Skrol ke bawah sikit je.

Tuesday, March 15, 2011

Satu Malam Bersama Abang Michael Buble (Revisited and revamped)



Alrighty! Sekarang nak kongsi secara terperinci (kot) peristiwa yang berlaku! Girang girang!

Khamis, 10 Mac 2011- Penerbangan pulang. Hati melompat riang. Michael Bublé nak pulang ke gagang.

Jumaat, 11 Mac 2011- Pelan awal nak berlari di waktu pagi bagaikan zombie tidak menjadi. Perlu melawat Putrajaya untuk urusan kerja dan menggembirakan hati boss sendiri dan juga kompani.

Malam hari, bertemu rakan lama, melantak pizza sambil membuka cerita-cerita nostalgia. Juru-juru tera dan terbang bertepuk bertampar meraikan persahabatan kami.

Sabtu, 12 Mac 2011 - akhirnya! Pagi-pagi berlari bagai tidak berkesudahan energi ini. Rindu sungguh pada Tasik Permaisuri! Rugi pada mereka yang tidak reti menghargai indahnya pagi permulaan hari.

Balik terus ke bilik mandi, bersiap untuk mengambil dokumentasi-dokumentasi (tiket le)bagi menyaksi konsert abang Michael Bublé yang dirindui.

Tengahari, melawat makcik yang disayangi, sambil mengambil kek yang sudah ditempahi bagi meraikan hari jadi beliau yang sudah seminggu berlari (haha nak bagi beritma di sini).

Pavlova ditusuki dengan pisau yang tajam sekali, bersama saudara-saudari dinikmati! Sebelum itu penulis ini melayan nafsu dijamu dengan kek aiskrim Baskin Robbins, jangan risau sentiasa ada ruang di perut ini bagi makanan yang indah dan berseri-seri. "Hari ini hari menggemukkan diri!" umum penulis pada yang disayangi sambil meratah ayam dimasak kari juga ikan temenung masak bercuka berkunyit bercili.


Wajah pavlova sebelum dikebumikan di dalam perut-perut manusia lahap. :D . Buah yang tercicir di tepi di sebabkan teknik pemanduan yang kurang hasam tambah garam.

Ahad, 13 Mac 2011 - Hari ini hari yang dinanti. Bangun pagi berlari lagi, bersemangat berkali-kali. Tidak reti mahu berenti hinggalah tapak kaki meraung-raung minta tengoklah sini!

Peha, betis, menggigil-gigil..."Giiiigilll...menggigil aku..."ecewah. Ahh peduli! Tiket konsert ditatap berulang kali, tersenyum-senyum sendiri, terlupa diri ini juga lelaki. >_>




Tiket Konsert. Envelop untuk tiket konsert.

5 ptg - penulis memandu ke arah Shah Alam bersama Ibu dan juga adik yang dimanjai. Memecut bagai orang gila yang lari dari Hospital Bahagia. "Wa, slow sikit" kata ibunda melihat meter mencecah kelajuan yang bikin goncang jiwa dan raga.

5.40 ptg - Tiba jua akhirnya, girang sungguh melihat posta idola. (Kesilapan disengajakan). Tapi sayang pintu dewan hanya dibuka pabila 7.30 ptg dijangkau pada jam penjaga. Penulis lalu duduk membuang masa, menikmati muzik dari penghibur amatur yang dijemput oleh pihak pengelola. Ohh lupa juga wajah-wajah manusia yang turut sama mendamba. Ramai betul manusia jelita. Apa ada apa rupa jika hati tidak sama ronanya.

7.00 ptg - pintu dewan dibuka awal. "Masuklah", kata manusia berbadan gempal. Sekali lagi hati ini terasa seperti anak gadis yang menerima surat cinta penuh puitis.

Mencari Michael Buble.

7.30 ptg - Sementara menunggu persembahan Najwa, diri merayau mencari surau. Oh ada. Terserempak pula dengan Timbalan Perdana Menteri kita, Datuk Seri Muhyidin Yassin namanya.

Tiba-tiba, Sarimah tampil terkocoh-kocoh. Suara lantang penuh kepoh. Patutla, dia rupanya juruacara. Cantik, manis dan lucu orangnya.



Najwa dan rakan-rakan. Memang berkelas dunia.


8.30 ptg - Genderang berbunyi mendebarkan hati! Michael Buble bakal menghiburkan kami! Pemuda ini terjerit kecil bagai budak-budak munggil lalu terus terkesima apabila melihat rancaknya warna dan juga irama melihat persembahan yang bakal diukir di sudut mindanya. Ahhh sungguh indahnya...

Lagu intronya? Tangisi aku sebatang sungai. Cry me a river.





Nota: Ini bukan video yang dirakam oleh penulis. Penulis terlalu sibuk (malas) untuk meng-hupload video sendiri. Besar weh! HD! HD!



The man.





"Ha! Anwar! I see you!" Ok. Adik saya dapat bersalam dengan dia time dia turun dari pentas.

Malam berlalu dengan pantas. Michael Buble memang penghibur yang tuntas. Setiap golongan, lapisan rasanya telah terjatuh cintan. Lelaki-lelaki perlu belajar darinya bagaimana mahu menjadi lelaki budiman. Berketerampilan tampan, menghormati perempuan. Oh perhatian! Dia sudah dimiliki orang. Pria manis lagi periang.

10.30 mlm - Persembahan berakhir, diakhiri dengan lagu A Song For You. Penceritaan mengenai isi jiwa pemuda yang berkelana ke seluruh dunia, tapi hatinya masih lagi tetap setia dan kekal terpana dengan gadis yang menawan hidupnya.

Penulis melangkah keluar dari dewan, merasa puas dan tidak puas. Puas kerna berjaya memenuhi hasrat yang sekian lama dipendami, tidak puas kerna masih banyak lagu yang penulis mahu didengari. Terima kasih Michael Bublé, sekurang-kurangnya kami turut sama belajar menikmati irama lama yang melagukan segala rasa terus terhilang gundah gulana, yang tinggal hanya bahagia.

Bukan Michael Bublé.





Nota: Juga bukan video yang dirakam oleh penulis. Sekali lagi, penulis terlalu 'sibuk'. Tapi beginilah pengakhirannya.

Monday, March 14, 2011

Abang Michael Buble menawan hati!

Semalam, saya bawak adik dan mama saya menonton konsert Michael Buble! Memang worth every penny. Malah saya terasa-rasa kalaulah dia kata dia akan repeat malam keesokannya, la la tu jugak saya beli tiket! Haha. Ok tapi update tentang konsert dia bukan dalam entri kali ni. Gambar banyak sangat. Just nak share salah seorang artis tempatan yang saya percaya deserve international recognition sebab suara dia memang soulful dan classy! Dia buat opening act untuk konsert Michael Buble. Dipersembahkan Najwa!

Thursday, March 10, 2011

Biar saya terangkan.

Dalam entri sebelum ni, saya ada link satu video yang agak awesome. Secara jujurnya, ada satu perasaan bahagia tiap kali saya tonton video tu. Saya tak sekadar tonton, tapi saya cuba perhati keunikan setiap senario yang dipaparkan. Oleh itu, meh duduk dekat sikit, atok nak terangkan apa yang best dalam setiap senario yang dikongsi. Kahkahkah.

Mumbai, India- Sungguh raw. This is India. Bukan rumah banglo 3-8 tingkat macam dalam filem. Dengan berhabuknya, dengan padatnya bangunan dan penghuninya. Variasi, rencah kehidupan. Rencah dan rempah juga berlambak di India. Tengok orang yang tengah kacau sesuatu di skrin sebelah kanan.

Pharo, Bhutan- Pemandangan berhampiran cerun, curam sentiasa indah dan awesome.

Giant's Causeway, Northern Island- Struktur batu sangat awesome! Macam mana alam decide nak tarah batu bentuk tu? Kalau ikut wiki, ianya disebabkan letusan gunung berapi. Sila wiki sendiri untuk maklumat lanjut :P .

Stone Town, Zanzibar- tengok surface jalan. Cantikkan? Bangunan pun comel-comel.

Lancelin, Australia- Padang pasir. Kecantikan yang mengerikan.

Lisse, The Netherlands- Tulips. Enough said. Kebanyakan cerita hindustan mesti ada tulips. Mak saya pun gila tulips.

Christmas Island, Australia- penghijrahan ketam merah dari sarang ke laut semata-mata untuk bertelur. Masa penghijrahan, beribu-ribu ketam akan keluar, cover habis jalanraya. Seingat saya, Majalah 3 pernah buat liputan pasal fenomena ni dulu. Dulu-dulu duluuuuuu.

Kuwait City, Kuwait- Anjing yang macam nak menari sama tu yang menarik perhatian saya.

Teotihuacan, Mexico- Struktur yang besar tu lah. Peninggalan tamadun Mayan.

Seljalandsfoss, Iceland- Air terjun.

Lepas tu, the buildup of the song sampai ke salah satu kemuncaknya. Pandai dia tunjuk orang lari untuk berhimpun serentak dengan kemasukan irama yang lebih rancak, dan muzik yang rich.

Madrid, Spain- Cari lelaki yang berbaju biru dan berjambang. Dia menari macam .."woh woh woh dunia bergegar, tak dapat kawal tarian!"

Antserananana, Madagascar- Perhati telatah setiap budak. Sesetengah nya macam berlari setempat je pun, tapi kegembiraan yang terpancar tu sangat sangat sangat ikhlas. :*)

Brisbane, Australia- tengok lelaki yang berbadan agak 'sedap' sikit berbaju biru. Sebelah kanan. Dia menari macam, "I am gonna do my thang. I don't care what the world will think about me!"

Dublin, Ireland- Lelaki berseluar khakis, berambut blonde. Berjaket gelap, berskaf hijau. Berada di dalam dunia sendiri. Sebelah kanan.

Buenos Aires, Argentina- Lelaki di tengah-tengah, pakai jersi Argentina. Dia nampak happy sangat.

Chakachino, Zambia- Telatah budak-budak dengan pondok berbumbung rumput. Bertuah betul kita di Malaysia ni.

Istanbul, Turkey- Telatah penari-penari yang agak berusia dan nampak macam serba-salah nak ikut Si Matt agak lucu. Masing-masing tengok orang sebelah, terlompat-lompat.

Wainivilase, Fiji-Telatah budak-budak never fails to amuse.

London, England- Lelaki bertopi 'polis' berseluar pendek hitam. >_> <_<>_>

Alhambra, California- Saya suka suasana tu sebab nampak sangat inteletual.

Tel Aviv, Israel- Religious, War issues aside. Bangunan warna-warni di belakang.

East Jerusalem, West Bank- Religious, War issues aside. Tengok susun atur bangunan ala-ala Itali. Bangunan bentuk segiempat sama, jalan sempit-sempit. Menarik.

Paris, France- Pastilah Eiffel Tower dan mamat berambut rasta, ber t-shirt putih . Di tengah tengah.

Montreal, Quebec- Payung. Macam dalam muzikal. Raindrops keep falling on my head...~

Nellis Airspace, Nevada- Semua. Nak kongsi sikit. Diorang cipta suasana tersebut yang dipanggil situasi microgravity. Kapal terbang tu akan terbang ke altitud tertentu dan akan menjunam pada sudut tertentu. Ok, kapal terbang tu akan 'jatuh' pada kelajuan yang amat tinggi. TAPI penumpang pesawat tu tak jatuh pada kelajuan yang sama. Macam bila naik roller coaster, bila wagon tu meluncur turun, kita terasa seperti tak terikut. Seolah-olah ditarik kebawah. Hmmmm tak tahu lah sampai ke tak. Tapi boleh search pasal microgravity untuk maklumat lanjut :) .

Los Angeles, California- Theme park dekat belakang dengan lelaki berkerusi roda sebelah kanan skrin.

Sau Paulo, Brazil- Tugu-tugu dekat belakang dengan 'headbangers' depan obor haha.

Seattle, Washington- Struktur merah belakang tu. Takde idea langsung untuk apa.

Hoh, habis jugak akhirnya. Apa yang saya tulis adalah elemen yang menarik sebahagian besar perhatian saya setiap kali saya tonton video ni. Elemen apa? Elemen kemanusiaan. Pernah dengar "There is only 1 race. The human race"? Ataupun firman Allah yang antara lain membawa maksud, tujuan dijadikan pelbagai kaum di muka bumi ini adalah untuk saling kenal mengenali/ faham memahami?

Untuk memudahkan pembaca supaya tak tercari-cari video tersebut, saya link balik. Serius, kadang-kadang rasa terharu sangat bila ada manusia yang memandang manusia lain tanpa sebarang prejudis.

Tuesday, March 8, 2011

Selamat Hari Wanita Sedunia!

Sila lihat tajuk! Selamat Hari Wanita Sedunia!

Fikir-fikir: Kepada mereka yang mendatangi pelacur-pelacur, yang mendampingi GRO, tidakkah terlintas yang wanita-wanita ini mungkin, ibu seseorang, anak seseorang,adik seseorang, kakak seseorang, isteri seseorang? Dan jika anda menjawab, mereka yang menawarkan perkhidmatan sedemikian, perlukah anda melayannya? Macam kempen jangan pakai produk berasaskan haiwan- When the buying stops, the killing stops too.



Enjoy! Dia sebut Juanita, bunyinya macam wanita.

Tak tertahan lagi.

Dah lama sangat tunggu. Rasa nak terbukak dada ni disebabkan perasaan yang sungguh...mengujakan.

Tak sabar nya ya Allah. Tak sabar nak jumpa Abe Buble! Hujung minggu ni 13 Mac 2011, di Stadium Melawati Shah Alam!

Wednesday, March 2, 2011

Sungguh-sungguh.

Sewaktu di zaman sekolah menengah, pengetua sekolah saya menekankan satu prinsip dalam diri setiap pelajar. Asal dapat peluang berucap je, berjam-jamlah kami mendengar celoteh/ceramah/nasihat/bebelan beliau. Lepas tu diulang-ulangnya prinsip tersebut macam pemain piring hitam yang dah tersengguk-sengguk, berulang-ulang. Tapi beliau berjaya. Memang tertanam prinsip tersebut dalam diri saya. Serasa-rasa sayalah, sampai sekarang saya masih mempraktikkannya. Syabas! Syabas! (sambil bayangkan yang saya tepuk-tepuk bahu pengetua tu macam kawan lama).

Apa prinsip yang dilaung-laungkannya tu?

Bila belajar, belajar sungguh-sungguh. Bila main, main sungguh-sungguh. Bila makan, makan sungguh-sungguh. Bila tidur, tidur sungguh-sungguh.

Konteks. Konteks. Konteks. Kalau pembaca perasan, saya suka tekankan konteks yang saya nak sampaikan. Sebab, tafsiran manusia bila baca sesuatu penulisan ni pelbagai.

Contoh: "Awak ni hensem la"
Tafsiran 1: Dia ni ikhlas
Tafsiran 2: Dia ni nak mengorat gua ni
Tafsiran 3: Dia ni perli gua ni, gua bukan hensem pun. Tahap mat bond je pun.
Tafsiran 4: Ok sudah, tafsir la apa yang nak ditafsirkan. You guys get the idea.

Belajar sungguh-sungguh.
Ini sudah terjelas secara sendirinya. Belajar, involve, tanya, soal, faham, tahu.

Main sungguh-sungguh.
Berikan yang terbaik, main seolah-olah nak wakil pasukan kebangsaan. Gunakan segala elemen yang kita ada. Fizikal+mental. Nak tahu tak antara kesan best bila bermain sesuatu permainan dengan bersungguh-sungguh? Pernah tengok bila pemain-pemain bola sepak Eropah bukak baju diorang lepas perlawanan? Berketul siot! Sculpted! Dia tak bulky, tapi toned. Ok ok jangan salah tafsir konteks yang nak disampaikan di sini. Rasa puas bila kita bersungguh-sungguh dalam sesuatu permainan. Cuma post-game perlulah dititik beratkan jugak. Dulu zaman sekolah, saya main bola keranjang. Saya buat latihan individu secara intensif, tapi silapnya, penjagaan selepas latihan kureng sikit. So sekarang lutut ada sedikit sakit. Kadang-kadang lepas main apa-apa game, cucuk-cucuk juga dalam ada rasa. Kapla dahi, tepuk juga.

Makan sungguh-sungguh
Hah! Ini mesti banyak yang nak loyar buruk. Maksudnya, amalkan pemakanan yang sihat. Bukan makan banyak-banyak sampai sendat perut, kena longgarkan tali pinggang, tali leher bagai, hantar seluar ke tailor untuk dibesarkan. Kurangkan junkfood dan makanan ringan. Anda tidak akan menjadi ringan bila makan terlalu banyak makanan ringan, tidak juga anda menjadi pantas bila selalu makan fastfood. Anda mungkin pantas dalam menyahut seruan untuk makan fastfood. Tapi tapi tapi tidak pantas dalam aktiviti seharian.

Tidur sungguh-sungguh
Tak bukan tidur bila matahari menjelma dan bangun bila matahari menjelma di hari yang kemudiannya. Maksudnya, tidur dalam postur yang betul. Cadar, bantal, biar bersih, wangi sikit.
Bagi yang muslim, baca doa dan ayat-ayat Quran yang rasa nak baca. Dr. Fadzilah Kamsah pernah cakap, kalau boleh sebelum tidur, kita maafkan semua orang, insyaAllah, tidur kita lebih nyenyak. Kalau salah bab ni, tegur je. Saya ingat-ingat ayam sebenarnya.

Ohhh untuk mereka yang berada di alam pekerjaan, saya ada tips. Pernah dengar tak "The 30 mins work cycle"? Saya bagi konsep je ek.

Spend 30 minit untuk buat kerja anda betul-betul. Tanpa sebarang gangguan. Biarkan diri anda terpuruk (betul ke perkataan ni?) dalam kerja anda selama 30 minit. Habis 30 minit tu, spend the next 30 minit untuk relaks betul-betul. Jangan fikir pasal kerja langsung. Baca benda yang fun. Menulis ke, mendengar lagu ke. Tapi pandai-pandai la ek. Sekali dapat boss yang tak faham, terus kena "Anda telah diapikan! (You're fired- tafsiran bendul)". Lepas 30 minit relaks, serius balik buat kerja. Boss saya cool. Umur dah 58, tapi cool. Ayat paling cool dia cakap dekat saya, "Anwar, you do what you have to do, I'll take the heat for you". Rasa macam ada protector ...ahhh terharu.

Ok balik kepada kitaran 30/30. Berkesan ke? Hehe cubalah sendiri ;). Personally saya rasa lebih relaks, dan lebih fokus. Oh ya, pandai-pandailah sesuaikan dengan suasana kerja masing-masing. Konsepnya, work, then play, then work, rinse and repeat. Pernah kan time kerja kita berdepan dengan masalah yang berjam-jam spend pun tak solve lagi? Lepas tu, stop kejap, relaks, buat apa yang patut. Balik nak buat kerja, tetiba ilham tu datang. Macam..macam..macam...macam tu je! Tak perlu jegil-jegil mata, kerut-kerut dahi, getap-getap gigi. Satu lagi konsep dekat sini...konsep:

Pisau Cukur Occam (sebutan Okkam), Occam's Razor. The simplest explanation is most likely the correct one. Kadang-kadang, suatu permasalahan hanya memerlukan penyelesaian yang paling simple. Baca dan fahamkan. Pernah tak kita nak on laptop sekali tak boleh on, belek sana belek sini, rupanya bateri sudah flat, lepas tu plug pulak tak switched on? Takpun bagi yang selalu godek-godek pc di rumah, dah pasang semua siap, try nak on, tak nak on? Belek punya belek punya belek rupanya, ada komponen yang tak masuk slot dia betul-betul.
Saya nak balik ni, kena pergi beli barang keperluan, tapi saya cuba habiskan entri ni dulu (dari saya taip ni baik saya taip penutup terus...eh eh). Pointnya? Kalau berdepan masalah, teknikal ke, kurang teknikal ke, attack the easiest solution dulu. Kalau kereta tak boleh start, jangan terus tukar enjin, cek kunci kereta dah masuk slot ke belum, main tekan je pedal minyak memang tak jalan. Ini hanya contoh tau, bukan betul-betul. Saja nak bagi gelak sikit. Sikit je. Alrighty. Jumpa lagi!


Video ni awesome.Dah lama, tapi still awesome. Tajuk lagu yang digunakan "Praan". Sajak Bengali yang bermaksud, Stream of life.

Wednesday, February 23, 2011

Hidup.

Adik tiri saya pernah call saya sewaktu dia masih belajar di salah sebuah politeknik di Perak. Sebelum mengakhiri perbualan, dia mintak nasihat. Saya agak terkelu tapi saya bagitahu dia, masuk universiti ke politeknik ke, bukan sekadar belajar perkara-perkara ilmiah. Tapi belajar sekali macam mana nak hidup. Saya tak tahu lah kalau dia faham konteks yang saya cuba sampaikan. Tapi dari responnya, saya anggap dia faham.

Untuk para pembaca inilah maksud yang saya cuba sampaikan.

Belajar kerenah manusia dan macam mana hendak menanganinya. Kita tidak akan dapat buat semua orang suka dengan kita. Untuk sesuatu sebab, ada manusia yang hanya nampak keburukan orang lain sepanjang masa. Saya tak tahu sebab apa manusia macam ni ada, tapi dia memang wujud. Saya juga tak tahu macam mana orang macam ni menghadapi hari-hari dia bekerja dengan orang yang dia tak gemar. Bak kata Will Smith dalam lagu 'Just the two of us', "The hate in your heart will consume you too". Tak penat ke hidup macam tu? Datang je tempat belajar atau bekerja, timbul perkara yang bikin spoil mood. Saya pernah menghadapi zaman tu, tapi syukur sebab saya ternampak akibat dia, saya jadi penat, nak buat kerja pun pemikiran terganggu. Produktiviti tinggal jadi yillek Last-last, saya pilih untuk jadi the bigger person. Badan dah besar dah pun (harap-harap tak membesar dah), bigger person as in bigger personality and professionalism.

Hormat.

Hormat dan takut ni dua perkara yang sangat sangat sangat berbeza. Hormat perlu dibina, perlu dipupuk. Takut? Mudah aja mahu disentap keluar dari koleksi perasaan dalam diri (FUH ayat!).
Antara buku-buku yang saya pernah baca dan juga nasihat sesetengah individu, salah satu cara nak timbulkan rasa hormat orang pada kita, ialah kita perlu ingat kita bekerja dengan manusia. Another person. Lihat pada rakan sekerja, sebagai manusia. Bukan hamba, bukan jentera, jauh sekali dari binatang. Contoh, bila perkenalkan seseorang rakan sekerja pada orang lain: "Perkenalkan, ni Ahmad, kerani tempat kerja I", banding kan dengan "Perkenalkan, ni kerani tempat kerja I, Ahmad".

Nampak tak perbezaannya? Nama sebelum jawatan, dan jawatan sebelum nama. Kesannya sangat berbeza. Even bila salah seorang rakan sekerja saya (pangkatnya lebih tinggi dari saya) datang melawat tempat kerja saya, beliau merupakan Safety and Quality manager, Asia Tenggara+Australia dan bila beliau mengetahui nama saya, sedangkan kami belum pernah bersua muka, ia menimbulkan rasa hormat saya pada dirinya.

"This is Anwar right?" seraya menghulurkan tangan. "You must be Rob yeah?". Terus kamcing! Dia tak cakap, this must be the guy who holds a something something position. Sebelum dia datang tu, punya la takut sebab saya tak tahu expectation dia. Dalam bidang saya, if possible, please know everything there is to know. Penat jugak fikir, tapi ini yang saya pilih. So hadapi je lah. Dengan approach yang betul, kami mudah berbincang. Tak ada siapa yang salah, tak ada siapa yang pincang, cuma siapa punya idea yang lebih baik, lebih mudah dirancang. Umur di sini hanya angka. Kalau hidup lama pun, tak ada pengisian yang betul, minum arak, main nombor ekor, tak guna jugak. (Ewah ewah ayat macam ayat kedai kopi).

Ada banyak cara untuk menimbulkan rasa hormat, tapi langkah pertama yang saya nampak, itulah, ingat kita bekerja dengan manusia.

Kalau diikutkan perasaan, bekerja dengan manusia sangat sangat susah, sekiranya kita mempunyai cita-cita yang besar. Dengki, irihati, itu semua biasa. Saya lebih prefer bekerja dengan jentera (terbang), tak payah jaga hati, tak payah puji puji, tak payah bodek-bodek. Godek-godek dengan screwdriver, balik rumah terus lupa, bersedia untuk cabaran hari esok pulak. Tapi itulah, Allah nak test. Mamat ni mampu tapi dia tak tahu, Kita test dia! Harap-harap saya terus tabah insyaAllah.

Enjoy video ni! Dia buat muka selamba je main chord susah-susah, laju-laju!

Monday, February 14, 2011

Saya ko oghang Ghawo.

Rasanya tak semua faham maksud perkataan-perkataan dekat dalam tajuk tu. Bahasa ni perkara yang kita guna setiap hari tapi sebenarnya agak misteri. Cewah. Serius, contohnya, macam mana kita boleh putuskan yang maksud sesuatu perkataan tu bermaksud apa yang kita mahu perkataan tu maksudkan? Saya pun pening taip ayat tadi. Takpe, saya bagi contoh. Macam mana kita boleh putuskan yang binatang yang berbalung, berparuh, tak boleh terbang tinggi, berkaki dua, berbulu pelepah, tu dipanggil ayam? Apasal tak panggil....mmmm kucing? Kenapa kucing tu dipanggil kucing? Ok, nak mempersoalkan hal ni, sampai kucing bertanduk pun tak habis.

Berbalik kepada subjek, bukan ayam bulu bolak-balik tau (wujud binatang ni!), saya orang Perak. Tapi saya bukan orang Perak yang cakap teman, mike (bukan Mike, tapi macam Mika penyanyi tu), saya orang Rawa. Bukan Jowo. Tapi Ghawo (Rawo). Saya ni orang Rawa.

Saya dah tak pandai sangat dah cakap Rawa. Sebab dah lama tinggal. Asyek dudok Kay Ell jerr, tu yang hilang abes tew.Masa kecik-kecik dulu, saya tinggal dekat area kampung, yang ramai cakap Rawa dan ramai jugak lah yang cakap Perak piyor. Cakap Perak macam dalam cerita HKLBR tu lah. Tapi takde la pulak seingat saya sesiapa yang bercakap sambil pusing-pusingkan tangan dia atau sampai senget-senget dagu (kehkehkeh).

Ramai dah tahu macam mana bunyi nya Perak piyor ni. Tapi tak berapa ramai yang tahu pasal etnik Rawa dan loghatnya.

Yang buat saya terdetik nak buat entri pasal ni sebab perbualan saya bersama sepupu perempuan saya di dinding facebook saya. Seronok. Dia sekarang bekerja di US dan A. Seorang yang sangat merendah diri. Tak segan-segan nak bertutur dalam loghat ni. Saya pulak tengah beria pos status mesej dalam bahasa orang putih. Saya petik sikit:

Hehe...itulah..ni gulei lomak masih maken ko indo do?ikan roboih udah lupo kuak? Duduk di kolumpuo udah lupo semuonyo iko yo..hehe...

Maksudnya: Lol...Ni gulai lemak makan lagi ke tak? Ikan rebus dah lupa agaknya? Duduk di KL, dah lupa semuanya ni ya...lol...

Bunyi dia memang macam bunyi loghat nogori sikit. Ejaan dalam ayat di atas bukan salah, tapi begitulah bunyinya. Nak cakap pun macam berlagu-lagu.Taburan etnik Rawa ni boleh ditemui di Pahang, Perak dan Negeri Sembilan. Dan juga di KL... >__>

Dari mana asal-usul orang Rawa ni? Dari Sumatera barat. Kalau nak baca fakta lebih lanjut sila ke sini. Link ni selamat. Laman rencana Berita Harian berkenaan etnik Rawa.

Sebagaimana yang kita sedia maklum (tudia ayat macam Majalah 3), loghat ni sebenarnya identiti unik setiap etnik. Saya yang pernah melalui zaman tak matang, zaman fikiran budak-budak pernah beranggapan yang loghat ni macam tiadalah kelessss (nak sebut ni kena guna suara dasar/bass). Pemikiran budak-budak (penekanan di sini). Saya malu nak guna kalau ketemu saudara dari bandar sedangkan diorang begitu beria-ia menyebut setiap patah perkataan dalam loghat Rawa. Saya tak nampak keunikan tersebut. Kena pulak bunyinya jauh lari dari sebutan Bahasa Melayu standard.

Syukurlah, masa berlalu, saya belajar yang inilah asal saya (tiba-tiba teringat iklan Astro, "Aku tahu asal-usul mu!") . Bahasa inilah yang digunakan oleh datuk, nenek, opah, moyang, saya untuk membentuk tamadun yang sedikit sebanyak menyumbang kepada siapa saya hari ini.
Malah, saya ingat lagi ketika emak (saya panggil mama sebenarnya) memujuk saya dalam loghat Rawa, rasa sejuk sangat hati ni. Contoh:

"Jangenla kao meghajuk-ghajuk, indo elok. Kao ko janten".
Janganlah kamu merajuk, tak elok. Kamu ni lelaki.

Hai, kalau lah saya boleh masukkan suara dalam ayat ni, dapat lah jugak kongsi betapa lembutnya suara emak saya memujuk dalam loghat tersebut. Saya pun dah ingat-ingat lupa perkataan-perkataan spesifik yang diucapkan. Dia cakap ni masa kaki kanan saya kena timpa dahan pokok rambutan yang saya potong. Bengkak terus! Dia urut sambil terkumat-kamit entahle apa dibaca nya.

Kepelbagaian etnik, latar belakang ni, sebahagian dari rencah yang 'menyedapkan' lagi hidup yang sememangnya sangat sangat menarik. Tapi tak dapat tidak, ada di antara kita yang terlalu mudah melabelkan sesuatu etnik dengan sesuatu nilai buruk yang umum hanya disebabkan perilaku satu dua pihak yang tidak bertanggungjawab dan kurang didikan.

Saya pernah utarakan yang kita tak dapat pilih sebagai siapa kita mahu dilahirkan. Kita mempunyai pilihan untuk menggunakan apa yang kita ada untuk menambahbaikkan diri kita yang dilahirkan insyaAllah baik. Begitulah juga dalam soal etnik. Yang negatif kita jauhkan, yang baik kita amalkan.

Selamat Menyambut Maulidur Rasul!
Kongsi-kongsi: Mengikut pendapat ulama, sambutan hari lahir Rasul ni bidaah yang baik. Maksudnya tak salah cuma tak pernah diamalkan masa zaman Nabi dulu. Sekali kita selawat untuk dia, sepuluh kali para malaikat selawat untuk kita, insyaAllah. Wallahualam.